12:08, 18 August 2010 publicat în Social

O tanara fata dintr-un sat indian a fost fortata sa mearga goala distanta de 6 mile (9.656064 km), drept pedeapsa pentru ca ar fi avut o relatie amoroasa cu un barbat din alta comunitate.

Pedepsele la care sunt supuse femeile in unele partii ale lumii secolului 21 sub acuza ca au savarsit un adulter uimesc si indurereaza. Cel mai cunoscut caz este cel al iranienei Sakineh Mohammadi Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare.

Femeia din India a fost fortata sa se expuna goala si sa strabata trei sate, timp in care a fost agresata si molestata. In semn de batjocura ea a fost filmata si cu telefonul mobil in aceasta ipostaza reductionista. Aceasta filmare a atras atentia autoritatilor locale, trezite din tacerea lor.

Citeste si:
Noua colectie BLISSFUL GREEN: Primește natura în viața ta!
Noua colectie BLISSFUL GREEN:...

Seful satului Indian unde s-au intamplat toate acestea a declarat ca sub presiunea satenilor, nu a putut sa anunte autoritatile. In acest moment, potrivit site-ului Care2Cause, cazul este investigat de catre asociatia pentru apararea drepturilor omului si al femeilor West Bengal’s Women's and Human Rights Commissions. In acest moment, fata se afla in custodia autoritatilor si ii este teama sa se intoarca inapoi in satul ei, pentru ca ii este frica de furia consatenilor care ar putea chiar sa o omoare.

Aceste povesti reale pe care le aflam din intreaga lume, mai ales din zone traditionaliste, arata ca traim inca, intr-o societate in care femeile sunt fiiinte umilite si invinuite mult mai aspru decat barbatii, doar pentru ca sunt femei. Au trecut degeaba 2000 de ani peste noi. Continuam sa nedreptatim, sa agresam sa umilim, sa omoram doar in virtutea unor norme nedrepte, inapoiate.

Citeste si:
Ponytail – o coafură actuală. Cum să obții o coadă sleek în doar...
Ponytail – o coafură actuală....

Auzim de atatea ori ca femeile sunt cele pedepsite pentru relatii interzise. Dar ce se intampla cu barbatii in astfel de cazuri? De ce nu sunt si ei condamnati la moarte prin lapidare sau dezbracati ca sa fie huiduiti in public? Pentru o relatie este nevoie de doi. De ce este doar unul cel care este pedepsit si anume femeia?

Din punct de vedere istoric, barbatilor le-a fost dat dreptul de a-si exprima liber sexualitatea, in timp ce din partea femeilor se asteapta sa isi reserve sexualitatea doar pentru sotii lor, comenteaza site-ul de responsabilitate sociala Care2Cause.

Astfel, in momentul in care o femeie incalca aceasta tipologie de gandire, e trebuie sa fie pedepsita cu asprime, pentru ca celelate femei sa stie ce le asteapta in cazul in care vor “calca stramb”. In anumite societatati traditionaliste, barbatii raman nepedepsiti si liberi sa insele ori de cete ori au pofta, lasand pe umerii femilor, povara intregii responsabilitati a faptelor.

Aceasta mentalitate nu este deloc straina nici lumii noastre occidentale, pe care o consideram “evoluata”. De exemplu, de ce in majoritatea cazurilor, legislaturile si comunitatile le invinuiesc doar pe femeile care practica prostitutia? Clientii lor nu au nicio vina? Fetele lor raman ascunse de ochiul public, iar beneficiarii sexului platit raman nepedepsiti, in virtutea carui argument?

Foto: Christian Haugen

I.S.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri