, 2 August 2016 publicat în Social 2 share-uri

Proiectul “Vreau sa lucrez legal in Europa mea”, organizat initial de Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) in Sicilia, pentru a lupta impotriva muncii „la negru” si a sclavagismului modern, a fost extins si in regiunea italiana Piemonte, unde locuiesc oficial peste 102.000 de romani, adica 35,4% din populatia straina.

C.A.P.I.M.E.D.: “Oficial, 102.000 de romani locuiesc in Piemonte. In realitate, din cauza muncii la negru si a sclavagismului modern, sunt mult mai multi”

Proiectul “Vreau sa lucrez legal in Europa mea”, organizat initial de Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) in Sicilia, pentru a lupta impotriva muncii „la negru” si a sclavagismului modern, a fost extins si in regiunea italiana Piemonte, unde locuiesc oficial peste 102.000 de romani, adica 35,4% din populatia straina.

Potrivit C.A.P.I.M.E.D., din cauza ingrijoratorului fenomen care a capatat amploare in tarile Uniunii Europene, dar mai ales in Italia, unde locuiesc peste un milion de romani, doar in regiunea Piemonte sunt inregistrati oficial de aproximativ 4-5 ori mai putini romani decat datele reale. Totodata, Confederatia afirma ca femeile romance sunt cele mai expuse la fenomen, majoritatea dintre ele lucrand ca “badante” (ingrijitoare de batrani). „Dupa cercetari amanuntite, am hotarat sa extindem proiectul in regiunea italiana Piemonte, in special in Torino, pe care am declarat-o o regiune vulnerabila din cauza plangerilor din ce in ce mai dese venite din partea concetatenilor nostri care locuiesc in acea zona.

"Oficial, peste 83.500 de femei locuiesc in Piemonte, insa in realitate, numarul lor este cel putin triplu. Exista discrepante majore intre numarul oficial si cel real, deoarece peste 60% dintre badante lucreaza “la negru”, cele mai multe dintre ele, in conditii inumane”, declara Carmen Luminita Andrei, presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii, stabilita de 26 in Italia si de 7 ani prezenta in Sicilia.

Guvernul Romaniei este total dezinteresat fata de problemele romanilor din Italia

In acest context, Confederatia Nationala a Antreprenorilor Mici si Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) cere Guvernului Romaniei, in special Ministerului de Externe si Ministerului Muncii, infiintarea de urgenta a unui sindicat romanesc in Italia, pentru a-i oferi Confederatiei parghiile necesare pentru reprezentarea oficiala a romanilor care lucreaza in Italia si pentru a lupta cu fenomenul muncii „la negru” si al sclavagismului modern.

“Suntem foarte mahniti de napasarea si dezinteresul total manifestat in special de Ministerul Muncii fata de problemele reale ale concetatenilor nostri care locuiesc si muncesc in Italia. De ce au in titulatura ministerului “munca, familia, protectia sociala si persoanele varstnice”, daca nu se ocupa nici de munca, nici de familie, nici de protectie sociala si nici de persoanele varstnice? De ce platim acest minister, care se lauda cu transparenta decizionala, daca nu isi face treaba si fata de romanii din Italia? Primim zilnic plangeri, insa este foarte greu sa duci o lupta atat de grea si de importanta pentru, pana la urma, siguranta romanilor din Italia, daca autoritatile romane nu ofera minimum de sprijin de care avem nevoie… si cand spun minimum de sprijin, ma refer in special la infiintarea unui sindicat romanesc in Italia. Doresc sa le multumim tuturor partenerilor nostri, care ne sprijina neconditionat in toate activitatile noastre si sa-l felicit pe domnul Cristinel Cristea, Director Regional in Piemonte in cadrul proiectului, care a avut curajul sa se alature noua in aceasta misiune extrem de importanta pentru romanii care vor sa lucreze legal in Italia”, declara Carmen Luminita Andrei, presedintele Confederatiei Nationale a Antreprenorilor Mici si Mijlocii.

Foto homepage: arileu
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri