Specialistii KRUK iti ofera cateva sfaturi prin care poti sa iesi la pensie cu suficiente economii, iar tu sa stai linistit(a) si sa ai o batranete frumoasa.

Cu siguranta te-ai gandit cum ai vrea sa iti traiesti varsta a treia si deja visezi cum o sa pleci si o sa vizitezi toate locurile pe care nu ai apucat sa le vezi in tinerete, cand iti construiai cariera, iti intemeiai o familie si aveai responsabilitatea educatiei copiilor. Pentru a te asigura ca vei putea face tot ce ti-ai propus si ca vei avea o batranete linistita, este foarte important sa te preocupi de pe acum si sa incepi sa te gandesti serios la fondul tau de pensii.

Specialistii KRUK iti ofera cateva sfaturi prin care poti sa iesi la pensie cu suficiente economii, iar tu sa stai linistit si sa ai o batranete frumoasa. Asa ca a venit momentul sa ne apucam de treaba si sa ne gandim serios la viitorul nostru.

Informeaza-te!

O informare completa despre acest subiect este foarte importanta si utila. Daca esti angajat si ai intre 18 si 35 de ani, o parte din contributia ta de asigurari sociale este administrata de un fond privat de pensii. De obicei, alegi acest fond in primele 4 luni de activitate. In cazul in care nu ai ales niciun fond, vei fi repartizat aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii Publice. Informeaza-te asupra drepturilor tale, dar si asupra conditiilor de administrare ale acestui fond: comisioanele percepute de administrator, politica de investitii, respectiv care sunt instrumentele financiare si procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre fiecare participant.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Pregateste un plan.

Pentru a face un plan cat mai eficient ar trebui sa calculezi suma de bani de care vrei sa dispui in momentul in care iesi la pensie. Nu uita, ar trebui sa ai in vedere stilul de viata pe care doresti sa il ai dupa ce iesi din activitate. De exemplu, daca vrei sa calatoresti, incearca sa estimezi costurile. In mod normal, o persoana are nevoie de 70-80% din veniturile actuale pentru a trai confortabil.

Incepe azi!

Specialistii recomanda sa incepi administrarea fondului tau de pensii cat mai curand posibil, varsta ideala fiind cea de 25 de ani. Daca incepi din timp, fondul tau de pensie va fi mai eficient si vei avea mai multe oportunitati in momentul in care vei ajunge la apogeul carierei tale. In plus, vei avea suficienta experienta astfel incat sa faci investitii mai eficiente si mai sigure.

Investeste inteligent.

Investitiile sunt impartite in trei categorii mari: investitii cu grad ridicat de risc, cu grad mediu de risc si investitii sigure. Activele cu risc pot fi: obligatiuni corporate, obligatiuni cu randament ridicat, fonduri mutuale de actiuni, actiuni. Activele sigure sunt: fonduri de obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat.

Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri