Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului ca, in aceasta perioada, ele pierd oportunitati de pregatire sau de promovare. Ca sa evite un declin al carierei, femeile au de ales intre intoarcerea in piata muncii si timpul alocat pentru cresterea si educarea copiilor.

Comunicat de presa

Romania este in continuare tributara mentalitatii traditionale in care femeia detine rolul principal in treburile casnice si in cresterea copiilor. Din dorinta de a sustine dezvoltarea comunitatilor din tara noastra, Asociatia React a organizat la Bucuresti un eveniment care a adus in discutie prejudecatile care impiedica femeile, devenite mame, sa participe la viata sociala si economica a comunitatii din care provin.

Datele INSSE pentru perioada septembrie 2011- septembrie 2012 arata ca femeile din grupa de varsta 25-44 de ani aloca de doua ori si jumatate mai mult timp decat barbatii pentru familie si gospodarie. Este usor de imaginat ca acest lucru le influenteaza viata profesionala. Mai mult, femeile primesc un salariu mediu net cu 12% mai mic decat barbatii, la nivel national.

In Romania se ofera unul dintre cele mai lungi concedii parentale din Uniunea Europeana. Totusi, se intampla rar ca tatii sa profite de acest beneficiu, deoarece este avantajos sa ramana angajat parintele cu salariul cel mai mare. Si nivelul indemnizatiilor de crestere a copilului sunt mai generoase in tara noastra, insa in statele vestice salariul mediu este mai mare.

Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului ca, in aceasta perioada, ele pierd oportunitati de pregatire sau de promovare. Ca sa evite un declin al carierei, femeile au de ales intre intoarcerea in piata muncii si timpul alocat pentru cresterea si educarea copiilor. Astfel, printre principalii factori care determina decizia de a deveni sau nu mame se afla teama de a pierde locul de munca, coroborata cu exigentele crescute din partea angajatorilor.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri