20 Aprilie 2015 publicat în Social 31 share-uri

Astazi, 20 aprilie - se implinesc 26 de ani de la momentul in care, alaturi de mai tanarul pilot, Lt. Maj. Av. Dumitru Petra, Lt. Col. Av. Doru Davidovici sau mai pentru toti, simplu, Doru a plecat urmand sirul sau de cocori spre 'Escadrila din Ceruri'.

Cei doi piloti sunt comemorati la Fetesti, printr-un eveniment: 20 aprilie - Ziua lungilor plecari

Pentru cunoscatori sau pentru iubitorii impatimiti ai aviatiei, numele Doru Davidovici nu este deloc o simpla necunoscuta. Pentru foarte multi dintre aviatori a fost si este inca, modelul de urmat, deschizatorul de drumuri catre tot ce poate insemna zborul si fascinanata pasiune pentru zbor.

  • "Un adevarat Erou poate sa cada numai zburand." - Giovanna Mulas

Sursa foto: Zenove Beia

Foarte des considerat de catre multi, un adevarat De Saint-Exupéry al peisajului scriitoricesc romanesc, Doru Davidovici s-a distins in scurta sa trecere, nu numai ca un aviator si un instructor de zbor de exceptie in aviatia militara romaneasca, dar si datorita cartilor pe care ni le-a lasat drept mostenire.

Iubitor de Romanie si de frumos, incurabil indragostit de zarile albastre, Doru Davidovici a scris cu infinita maiestrie despre realitatea aviatiei romanesti a acelor timpuri, exagerat de supersecurizata la acea vreme, impletind-o cu o fantezie fara margini si cu literatura de avangarda, minutios documentata, a OZN-urilor. A stiut sa sparga bariele incorsetate ale regimului comunist transormand Baza aeriana 86 “Borcea” de la Fetesti – Baraganu in Scoala de Elita a Aviatiei Romanesti, dar in acelasi timp, in Scoala de Scriitura a Pilotilor Militari si loc de confluire a tuturor artelor.

Sursa foto: Zenove Beia

Marturie, adevaratii prieteni de viata si de dincolo de moarte pe care i-a avut: regretatul Ion Taralunga, neobositul iubitor de Doru, de albastru pur si de Cer al Patriei, istoricul aradean Cornel Marandiuc, iubitorul si promotorul complexitatii Acad. Dr. Ing. Florin Munteanu, unicul roman hoinar printre planete, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu si eroul necontestat al numeroaselor pagini scrise in mod curios, doar la persoana intai, prietenul salvamontist, Mike Sarbu.

  • "Cand mergeti pe pamant dupa ce ati zburat, priviti cerul pentru ca acolo ati fost si acolo vreti sa va intoarceti." - Leonardo Da Vinci

Sursa foto: Zenove Beia

  • “Mai bine aseaza-te stramb pe o piatra incalzita de soare si judeca-ma drept.” - Dezmintire la mit – Doru Davidovici

Doru Davidovici a fost si va ramane simbolul unei intregi generatii

Si nu doar a celor care au iubit zborul pana la contopire. A noastra, a tuturor, cei cu tample acum incaruntite. Insa, pe cat de iubit de parte din camarazii de arme sau de cititorii sai, pe atat de neglijat de o critica mult prea ancorata in stereotipiile ei si nepregatita inca, sa isi coboare condeiul asupara unui preazburator.

Urmariti Grupul Doru Davidovici pe Facebook

si Pagina memoriala Doru Davidovici pe Facebook


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri