13 Aprilie 2015 publicat în Social 62 share-uri

Femeile si fetele au fost discriminate atat de multa vreme intr-o interpretare distorsionata a cuvantului lui Dumnezeu.(...) Acest gest este o incalcare clara Declaratiei Universale a Drepturilor Omului dar si a invataturilor lui Iisus Hristos.

Acest eseu al fostului presedinte american Jimmy Carter a fost publicat in anul 2009 si reprezinta un important text ce arata modul cum interpretarea gresita a religiei sta la baza discriminarii femeilor si fetelor din lumea intreaga.

Jimmy Carter:

Am fost un crestin practicant toata viata si un diacon si un invatator al Bibliei pentru multi ani. Credinta mea este o sursa de putere si confort, asa cum credintele religioase sunt pentru sute de milioane de oameni din intreaga lume. Asa incat decizia mea de a taia legaturile cu Conventia Baptisa, dupa sase decade, a fost dificila si dureroasa. A fost insa, o decizie inviolabila, atunci cand cativa dintre liderii conventiei, citand cateva pasaje alese cu grija din Biblie, spuneau ca Eva a fost creata dupa Adam si ca Eva era responsabila pentru pacatul originar si ordonand astfel ca femeile sa fie „subordonate” sotilor lor si interzicadu-le sa serveasca ca diaconi, pastori sau preoti militari.

Aceasta viziune cum ca femeile ar fi, intr-un anume fel, inferioare barbatilor nu se rezuma doar la o religie sau credinta. Femeile sunt impiedicate sa joace un rol deplin si egal in multe credinte. Si sunt oprite la zidurile bisericilor, moscheelor, sinagogilor sau templelor. Aceasta discriminare, nejustificata atribuita unei Autoritati Superioare a furnizat motiv de scuza pentru depravarea femeilor de drepturi egale in toata lumea, pentru secole.

Si, in mod ce repugna, credinta ca femeile trebuie subjugate la cheremul barbatilor, a scuzat sclavie, violenta, prostitutie fortata, mutilare genitala si legi nationale care omit violul ca si crima. Dar in acelasi timp, costa controlul corpurilor a milioane de femei si fete si continua sa le nege dreptul la educatie, santate, angajare si influenta, in cadrul comunitatilor lor.

Impactul acestor religii ating fiecare aspect al vietilor noastre. Ele ne explica de ce in multe tari, baietii sunt educati inaintea fetelor; de ce fetelor li se spune cand si cu cine sa se casatoreasca; si de ce, multe dintre ele fac fata unor riscuri la nastere enorme, pentru ca nevoile lor medicale nu sunt indeplinite.

In unele natiuni islamice, femeilor le este interzis sa circule libere, sunt pedepsite daca isi expun bratele sau gleznele, sunt deprivate de educatie si li se interzice dreptul de a conduce o masina sau sa concureze cu un barbat pentru un job. Daca o femeie este violata, ea este in mod sever pedepsita ca fiind cea vinovata pentru aceasta crima.

NU DOAR FETELE SI FEMEILE SUFERA

Aceeasi gandire discriminatorie se ascunde in interminabila diferenta salariala si in spatele faptului ca in lumea vestica atat de putine femei lucreaza pe pozitii inalte. Aceste nedreptati sunt adanc inradacinate in istorie, dar ne afecteaza vietile de zi cu zi. Nu doar femeile si fetele sufera. Ne afecteaza pe noi toti.
Toate datele arata ca investia in educatia femeilor si fetelor aduce beneficii majore societatii. O femeie educata are copii mai sanatosi. E mult mai probabil ca ea sa ii trimita la scoala. Castiga mai mult si investeste castigul ei in familie.

Este pur si simplu auto-sabotaj din partea oricarei comunitati sa isi discrimineze jumatate din populatie. Trebuie sa provocam aceste atitudini si practici depasite si preluate din trecut – dupa cum vedem in Iran ca femeile sunt in fruntea luptei pentru democratie si libertate.

Inteleg totusi ca multi politicieni si lideri pot fi rezervati sa paseasca in cadrul acestui nou sistrem de gandire. Religia si traditiile sunt puternice si sensibile arii ale schimbarii. Dar camarazii mei intelepti (n.r. The Elders), care provenim din multe culturi si credinte, nu mai avem nevoie sa ne gandim la voturi castigate si evitarea controverselor – si suntem in mod profund dedicati sa provocam injustitia oriunde o observam.

The Elders este o grupare independenta a unor lideri globali (n.r. in varsta), pe care fostul presedinte sud-american Nelson Mandela i-a adus impreuna si care si-au oferit influenta si experienta ca sa sprijine pacea si sa ajute la adresarea celor mai importante cauze ale suferintelor umane si sa promoveze interesul comun al umanitatii.

  • Am decis sa atragem o atentie particulara asupra responsabilitatii pe care religiile si liderii tradionali o au in a asigura egalitatea si drepturile omului si am publicat si o declaratie pe aceasta tema: „Justificarea discriminarii impotriva fetelor si femeilor pe bazele religiei si traditiilor, ca si cand aceasta ar fi prescrisa de o Autoritate Supream, este inacceptabila.”

Noi chemam toi liderii sa provoace si sa schimbe aceste invataturi si prcatici dureroase, indiferent de cat de impamantenite ar fi, practici care justifica discriminarea la adresa femeilor. Cerem in particular liderilor tuturor religiilor sa aiba curajul sa ia la cunostinta si sa scoata in evidenta mesajul pozitiv si de demnitate umana si egalitate pe care toate marile religii o impartasesc.

Acele versete atent selectate din Sfintele Scripturi care justifica superioritatea barbatului au lasat urme adanci timpului – si determina barbatiI sa isi mentina influenta – ca un adevar etern. In mod similar, citate biblice pot fi gasite pentru a aproba si sustine sclavia si aprobarea unor lideri opresivi.

Sunt de asemenea familiar cu descriile vii din aceleasi Scripturi in care femeile apar ca lideri. De-a lungul primilor ani ai Bisericii Crestine, femeile serveau ca diaconi, preoti, apostoli, invatatori si profeti. Cam prin secolul al 4-lea, figurile dominante ale Crestinatataii, toti barbati, au distorsionat Sfintele Scripturi ca sa perpetueze pozitiile lor de varf in cadrul unei ierarhii religioase.

Adevarul este ca barbatii religiosi lideri au avut si inca mai au optiunea de a interpreta sfintele invataturi fie pentru a slavi fie pentru a subjuga femeile. Si au aceasta forta pentru propriile scopuri egoiste, alegand in majoritate covarsitoare aceasta varianta. Aceasta continuua alegere furinzeaza fundatia pentru justificarea permisiunii de persecutie si abuz a femeilor din intreaga lume. Acest gest este o incalcare clara a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului dar si a invataturilor lui Iisus Hristos, a Apostolului Pavel si a lui Moise si a invataturilor tuturor profetilor ca Mohamed si fondatorilor marilor religii – care au cerut cu totii un tratament egal al tuturor copiilor lui Dumnezeu. Este timpul sa avem curajul sa ne schimbam viziunea.

Jimmy Carter, presedinte al Statelor Unite intre 1977 – 1981 si acum membru al Consiliului Batranilor - The Elders - Organizatia globala independenta a liderilor.

Foto homepage: Shutterstock.com; Jimmy Carter

Foto dr. : Jimmmy Carter


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri