14 Noiembrie 2014 publicat în Social 48 share-uri

Astazi, noi ii cerem pestisorului de aur sa ne dea puterea de a schimba ceva in societatea romaneasca. Astfel, am provocat mai multi tineri sa raspunda la aceasta intrebare: 'Spune-mi 3 masuri de impact pentru societate, pe care le-ai lua daca ai fi pentru o zi presedinte?'.

Am simtit in ultima perioada cum se manifesta o dorinta viscerala de schimabrea a scenei politice romanesti. Cetatenii sunt mult mai implicati civic. Sunt gata sa comenteze constient si sa ia atitudine in diverse feluri: scrisori deschise, petitii, indemn de a merge la vot, protest, etc. Iar ultimele zile ale campaniei electorale au activat si mai tare simtul nostru critic si argumentativ.

Iata de ce, in mod foarte firesc apare si intrebarea: „Ce as face eu daca as fi presedinte. Dar tu?”  Poate ca in fiecare dintre noi se ascunde un posibil presedinte cu o pozitie clara in privinta unor aspecte negative ale societatii in care traim.

  • Pentru o clarificare: Articolul 80 din Constitutia Romaniei defineste rolul Presedintelui. Conform acestuia, Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Acest articol reprezinta una dintre contradictiile Constitutiei, deoarece exagereaza rolul in stat al Presedintelui, utilizand formulari care depasesc atributiile ce i se confera in realitate.

In Romania, rolul Institutiei Presedintiei este deci unul controversat, datorita unor lacune constitutionale. Dar, cum deja ne permitem sa imaginam ca am putea fi sefi sau sefe de stat macar pentru o zi, haideti sa ducem mai departe proiectia si sa vedem ce decizii cu impact pentru tara am lua, daca presedintele ar avea o majora putere de decizie. 

Daca l-ai intalni pe pestisorul de aur, l-ai ruga sa te faca presedinte si el ti-ar zice...

- Spune-mi 3 masuri de impact pentru societate, pe care le-ai lua daca ai fi pentru o zi presedinte!

Ce i-ai raspunde?

Andra Micu - specialista SEO/SMO

1. As pune mare accent pe scolile profesionale, cursuri de recalificare profesionala si pregatirea pentru meserii la mare cautare. Scoala nu ne pregateste pentru munca.

2. Mi-as dori un sistem informatic integrat bine pus la punct pentru a reduce timpul petrecut la ghisee, numarul mare de maini prin care trec hartiile si pentru a oferi acces usor la informatii atat pentru cetateni cat si pentru institutii.

3. As sugera scutiri majore de taxe pentru antreprenori si acces mai facil si mai transparent la fonduri guvernamentale si europene.

Mihaela Dragan - actrita, activista pentru drepturile romilor

1. Despagubiri romilor pentru sclavie si holocaust.

2. Respectare dreptului la locuinta si asigurarea de locuinte pentru toti cetatenii.

3. Actiuni afirmative pentru incluziunea romilor pe piata muncii.

 

Constantin Barbu - creative director / Smartlink communications

1. As crea un nou think-tank sub egida Administratiei prezidentiale care sa adune idei pentru rezolvarea problemelor tarii. As incerca sa recuperez o parte din mintile cele mai bune care au plecat din tara.

2. Tot sub egida Presedintiei, as crea o platforma online care sa colecteze “mood-ul” oamenilor si sa poata crea o harta clara a problemelor din tara. Combinata cu informatiile disponibile public de la diferitele autoritati, as incerca sa ofer o imagine clara, transparenta a situatiei din tara.

3. As patrona un proiect de mentorat pentru tineri din tara, care sa creeze o legatura intre oameni de succes din mediul de afaceri, din administratie si din educatie si tineri cu potential, cu aplicare in comunitatile din care provin.
 

Foto homepage: Shutterstock.com; presedinte


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

Director STB: Angajații să vină azi la muncă. Dacă sunt trei zile consecutive în care angajatul nu e prezent la locul de munca, contractul poate fi desfăcut

22 Ianuarie 2022 - wall-street.ro

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri