1 Noiembrie 2013 publicat în Social 12 share-uri

A castigat un numar impresionant de 140 de competitii consecutive si a batut recordul mondial de 14 ori. Este atleta care a intrat in competitie nu pentru a cuceri medalii, ci pentru a dobori record dupa record, de fapt pentru a deveni din ce in ce mai puternica, pentru ea insasi.

Un moment memorabil din cariera Iolandei Balas a fost cel din anul 1961 cand, la concursul desfasurat in Bulgaria, atleta a reusit sa-si invinga propriul record de 1,78m. Competitia nu s-a dat intre atleta noastra si celelalte concurente, ci a constat, de fapt, in a se intrece pe sine insasi. A ridicat stacheta de la 1,78 pana a reusit sa ajunga la performanta de 1,91. “Pe mine nu ma interesa medalia, vizam recordul! “.

Povestea Olimpiadei de la Roma:

Si Wikipedia face o frumoasa relatare a succesului romancei: „Un exemplu al suprematiei sportive a Iolandei Balas a fost finala olimpica de la Roma 1960. Din 15 concurente initiale, numai patru au depasit inaltimea de 1,71 m. Iolanda Balas a sarit 1,73 m de la prima incercare, in timp ce adversarele sale epuizasera toate tentativele regulamentare, fara sa reuseasca sa sara o asemenea inaltime. Dupa stabilirea victoriei sale, Iolanda Balas a continuat singura intrecerea: a depasit inaltimea de 1,75 m, a sarit 1,77 m la prima incercare, 1,81 m la a doua, 1,85 m la a treia. A incercat si 1,87 m, care ar fi fost un nou record mondial, dar dupa doua tentative a renuntat. A castigat medalia de aur cu o diferenta de 14 cm fata de a doua clasata, poloneza Jaroslava Jozwiakowska.

Dupa patru ani, la Jocurile de la Tokio se reconfirma campioana olimpica. Nivelul general al concurentei crescuse intre timp, dar diferenta ramanea notabila: Iolanda Balas a terminat concursul cu performanta de 1,90 m, dupa ce a esuat in incercarile de a stabili un nou record mondial, de 1,92 m, in timp ce australianca Michel Brown, detinatoarea medaliei de argint, se oprise la 1,80 m, cu zece centrimetri mai putin.
Pe langa recorduri mondiale si olimpice, in palmaresul sau mai intra si doua medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm in 1958 si Belgrad in 1962, precum si o medalie de argint la Berna in 1954.

Intoarcere in timp, la Olimpiada de la Roma, in anul 1960:

Wikipedia: Iolanda Balas Sőtér (in maghiara Balázs Jolán) (n. 12 decembrie 1936, Timisoara) este o campioana olimpica romana de etnie romano-maghiara (tatal roman si mama maghiara), care a dominat proba de saritura in inaltime timp de un deceniu. Din 1988 pana in 2005 a fost presedinta Federatiei Romane de Atletism.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri