1 Noiembrie 2013 publicat în Social 12 share-uri

A castigat un numar impresionant de 140 de competitii consecutive si a batut recordul mondial de 14 ori. Este atleta care a intrat in competitie nu pentru a cuceri medalii, ci pentru a dobori record dupa record, de fapt pentru a deveni din ce in ce mai puternica, pentru ea insasi.

Iolanda Balas a fost desenmata de federatia internationala atleta numarul 1 a secolului trecut, scrie Sport.ro. Aceasta a fost introdusa in Hall of Fame-ul atletismului mondial alaturi de alte 12 legende. Pe langa Iolanda, Serghei Bubka, Sebastian Coe, Betty Cuthbert, Jackie Joyner-Kersee, Alberto Juantorena, Wang Junxia, Kipchoge Keino, Stefka Kostadinova, Edwin Moses, Dan O’Brien, Peter Snell si Irena Szewinska au mai urcat pe scena Palatului National din Bacelona, acolo unde IAAF le-a inmanat aceste premii, odata cu implinirea a 100 de ani de la nasterea federatiei.

De altfel, Iolanda a fost atat de emotionata, mai scrie Sport.ro, incat dupa festivitate a declarat: "A fost o senzatie extraordinara cand am urcat pe scena. Parca as fi reusit o saritura de record mondial".

Sursa foto: Wikipedia

'Pe mine nu ma interesa medalia, vizam recordul!'

Este aproape imposibil sa nu te lasi complesit de povestea unei asemenea personalitati, care a depasit nivelul facil al competitiei interumane, pentru a castiga... in fata propriului sine.

A castigat 140 de competitii de top consecutive timp de 10 ani, intre 1957 si 1967, si a ridicat practic stacheta sariturilor in inaltime de la 1, 74 cm, la 1, 91. In anul 1958 a devenit prima femeie care a sarit la 1, 83m. Pe site-ul Jocurilor Olimpice, numele Iolandei Balas este acolo unde ar trebui sa fie – la mare inaltime. Este una dintre cele mai admirate atlete ale tuturor timpurilor si performantele ei constituie model de conduita pentru sportivi, dar si pentru vieti.

Iolanda Blas si-a spus de nenumarate ori povestea performantelor. In anul 1956 dobora pentru prima data recordul mondial la saritura in inaltime. In acelasi an a fost infranta insa de catre atleta Mildred McDaniel care a reusit sa stabileasca un nou record mondial si olimpic. Infrangerea a fost dureroasa. Aflu despre drumul acestui om extraordinar, datorita Madalinei Pangrate, o tanara care a auzit-o pe Iolanda Balas Soter vorbind in cadrul unei conferinte Leaders:

„Dupa aceasta intamplare nefericita, Iolanda Balas a devenit un alt om. A hotarat sa ridice atletismul la un nivel mult mai inalt, nu castigand medalii, ci doborand recorduri. Dupa infrangerea suferita in 1956 a desenat in caietul de antrenament, folosind o moneda de un ban, cercurile olimpice, iar dedesubt a scris: “Revansa Romania”. A dat dovada de perseverenta si pasiune, antrenandu-se la cote de peste 2000 de metri, pentru a putea face fata efortului fizic la care era supusa in timpul concursurilor. Acest fapt s-a dovedit a fi un avantaj, pentru ca in perioada urmatoare a inceput doborarea de recorduri mondiale. Si nu au fost putine, ci mai exact 14 la numar.

Foto main: Shutterstock.com, atleta, atletism


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri