29 August 2013 publicat în Social 4 share-uri

In perioada 12-24 august a avut loc a doua editie a Scolii de Vara Azuga, un proiect de educatie prin arta initiat de coregrafele Mihaela Dancs si Madalina Dan. 40 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani au participat la 4 ateliere, desfasurate in locatii ale Liceului Teoretic Azuga.

Entuziasmul copiilor care au participat la cursurile Scolii de vara demonstreaza ca este nevoie de mult mai multe initiative de acest fel! Mihaela Dancs si Madalina Dan povestesc cum au intitat acest proiect:

“In 2011 am lucrat la Azuga in cadrul unei rezidente de creatie a spectacolului (anti) aging, avand ca spatiu de repetitii Sala de Sport din localitate. Pe durata lucrului ne-am trezit de multe ori inconjurate de copii din comunitatea roma, curiosi de ce facem si fara alte preocupari de vara, decit aceea de a ocupa de cite ori gaseau deschisa sala de sport. Am inceput sa lucram cu ei mai mult in joaca, apoi am hotarat ca putem face mai mult. In 2012 am initiat discutii cu Primaria si Liceul Teoretic din Azuga si am obtinut fondurile necesare pentru desfasurarea unui program-pilot de educatie artistica dedicat copiilor din Azuga, cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, indiferent de categoria sociala sau etnica, sau de nivelul de scolarizare. Scoala de Vara Azuga se doreste un program anual oferit gratuit copiilor, iar colaborarea excelenta cu Liceul Teoretic Azuga ii asigura o stabilitate in privinta atragerii copiilor si asigurarii spatiului de lucru”, povestesc artistele.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Editia din acest an a avut loc datorita sprijinului generos al unor donatori privati, iubitori de arta contemporana. Poate ca ceea ce au facut toti cei implicati in acest proiect ar trebui sa fie considerat un exemplu de responsabilitate sociala, o chemare la implicare pentru fiecare dintre noi, pentru ca in final, doar zambetele copiilor conteaza, indiferent de statutul lor social. O scoala de vara creativa nu face decat sa le deschida orizonturile catre noi si noi lumi si oportunitati. Asa ii putem face pe copii fericiti!

In prima saptamana, performerul Mircea Ghinea a initiat copiii in capoeira si hip hop, valorizandu-le fizicalitatea si dezvoltandu-le simtul pentru dans si miscare. Simona Ghita a propus exercitii de improvizatie teatrala prin care copiii si-au antrenat spontaneitatea si capacitatea de a lucra in echipa prin mijloace specifice limbajului verbal si non verbal.

La finalul primei saptamani atelierele au fost deschise publicului. Alexandra Mirescu a antrenat copiii intr-o serie de jocuri interactive, iar muzicianul Mihai Axinte a condus un jam session de percutie.

In cea de-a doua saptamana, Mihaela Michailov le-a propus copiilor un atelier de dramaturgie urbana in care acestia documenteaza realitatea sociala a unor spatii din Azuga: vechea fabrica de bere si fabrica de postav. Prin intermediul fotografiei, Monica Botez si Razvan Bumbes ii invata pe copii sa observe si sa capteze in mod creativ lumea in care traiesc.

La inceputul anului scolar urmeaza a fi vernisata la Azuga o expozitie cu fotografiile copiilor realizate pe durata atelierului.

Editia a doua a Scolii de Vara Azuga nu ar fi fost posibila fara sprijinul generos al unor donatori privati, iubitori de arta contemporana, deopotriva persoane fizice si organizatii, intre care se numara Galeria Marian Ivan si Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura. Organizatorii doresc le multumeasca public pe aceasta cale tuturor celor care au sustinut astfel proiectul in 2013.

Credit foto: Scoala de Vara Azuga

Urmariti si blogul proiectului: https://azugascoaladevara.wordpress.com/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri