9 Martie 2012 publicat în Social 31 share-uri

Presedintele Traian Basescu a semnat, chiar in data de 8 Martie 2012, decretul pentru promulgarea Legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Un gest de apreciat dar... tardiv!

Violenta domestica, o problema de mentalitate

Legea aceasta mult asteptata este importanta , dar trebuie sa privim realist, ea nu va rezolva 100% o problema care este totusi de fond. Femeile din Romania traiesc cu preconceptia ca e de datoria lor sa se sacrifice intr-o familie unde traiesc episoade de violenta domestica, au din start un rol inferior in cadrul familiei- sa nu uitam... la recensamant eram intrebati „Cine este Capul familiei”, in baza aceleasi mentalitati, dupa casatorie, majoritatea barbatior din Romania considera ca sotia devine un soi de proprietate.

Da, am vazut, traim intr-o societate in care o femeie care intenteaza proces de divort poate sa fie omorita cu sange rece intr-un coafor. Traim intr-o societate in care o femeie care vrea sa rupa o legatura este considerata o tradatoare. In acest caz, razbunarea obsesiva a sotului s-a rasfrant chiar si asupra unor persoane nevinovate.

In noi sta puterea de a schimba astfel de moentalitati nocive. Pe mai departe, statul trebuie sa asigure cadrul ideal pentru implementarea legii. In acest moment ne confruntam cu lipsa adaposturilor pentru femei agresate si in acelasi timp inexistenta centrelor de consiliere a agresorilor.

Va reamintesc cuvintele Genovevei Tisheva, nominalizata la Nobelul pentru Pace si activista pentru drepturile femeii din Bulgaria: „Aici (n.r. Romania si Bulgaria), femeiele suporta foarte cu umilinta. Si, chiar daca adoptam legi, stereotipurile vor fi cu greu inalturate. Vorbim despre o lupta universala si un angajament pe termen lung fiindca exista prea multe preconceptii inradacinate cultural”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri