12:03, 8 Martie 2012 publicat în Social122 share-uri

Ziua Internationala a Femeii, la inceput denumita Ziua Internationala a Femeilor Muncitoare, este marcata in data de 8 Martie, in fiecare an. Este o zi cu importanta globala care celebreaza drepturile obtinute de femei in plan economic, politic si social.

1911
 

In data de 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. In acea zi, peste un milion de barbati si femei au iesit in strada pentru o serie de revendicari.

Un alt moment istoric pentru lupta femeilor si pentru insemnatatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, cand intr-un incendiu cauzat de nerespectarea sigurantei angajatilor, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos in strada peste 100.000 de protestatari, femei si barbati.
 

Citeste si:
Karaoke și o cină internațională, printre activitățile de realizat...
Karaoke și o cină...

1913-1914
 

Ziua Internationala a Femeii devenise si un mecanism de protest impotriva Primului Razboi Mondial. Femeile ruse au sarbatorit prima lor zi internationala a femeilor in ultima duminica a lui februarie. In toata Europa, un an mai tarziu, femeile au marsaluit pentru pace si pentru a-si sustine cauzele.
 

1917
 

Patru ani mai tarziu, in anul 1917, dupa ce doua milioane de soldati rusi pierisera pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada in ultima duminica a lui februarie pentru a protesta impotriva razboiului. “Paine si pace” era sloganul lor.
 

Citeste si:
Grupul Lavazza anunță planul de a avea o amprentă de carbon neutră...
Grupul Lavazza anunță planul...

1977
 

In anul 1977, Organizatia Natunilor Unite si-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internationale a femeii. In acel an, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitand fiecare tara sa proclame, orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca “Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala”. Nu a fost mentionata in mod specific data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.
 


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri