"Sistemul imunitar are un rol bine definit, acela de a ii recunoaste pe baietii rai. Sistemul imunitar te ajuta sa lupti impotriva acelor baieti rai si sa supravietuiesti. Pentru a intari imunitatea, sistemul are nevoie de stimuli in permanenta."
Sistemul nostru imunitar are nevoie de provocari pentru a se putea apara impotriva atacurilor din exterior. Din acest motiv, este recomandat sa nu exageram in privinta curateniei si sa nu ne privam obsesiv copiii de murdarire. Organismul micutilor trebuie sa invete sa se protejeze. De aceea, este necesara expunerea la microorganisme nedaunatoare din mediul inconjurator.
Exemplu cel mai concludent in acest sens este probabil populatia rroma. Multi copii de etnie rroma umbla in picioarele goale cand este foarte frig si totusi nu racesc. Multi dintre ei au hainele murdare, locuiesc in case darapanate, unde curatenia nu este la ordinea zilei, se joaca cu animale adunate de pe strada si par a fi mai sanatosi decat noi cei obsedati de igiena.
Aparent, expunerea la alergeni si bacterii ajuta sistemul imunitar sa fie mereu pe faza, devenind astfel capabil sa lupte singur impotriva daunatorilor inca din primul stadiu de dezvoltare. Mai mult, se pare ca exista o relatie de directa proportionalitate intre numarul de germeni la care suntem expusi si rezistenta noastra. Curatenia excesiva ne poate face mai sensibili in fata unor afectiuni.
Prof. dr. Subra Kugathasan, de la Colegiul medical din Wisconsin a initiat mai mult cercetari in domeniul igienei. Doctorul declara ca “Sistemul imunitar are un rol bine definit, acela de a ii recunoaste pe baietii rai. Sistemul imunitar te ajuta sa lupti impotriva acelor baieti rai si sa supravietuiesti. Pentru a intari imunitatea, sistemul are nevoie de stimuli in permanenta.” Doctorul ofera si un exemplu concludent: la fel cum avem nevoie de exercitiu fizic sustinut pentru a ne dezvolta muschii, la fel si imunitatea noastra are nevoie de provocari constante.
Sistemul imunitar functioneaza in doua etape. La primul contact cu microbii (antigenul), sistemul imun il studiaza, le gaseste punctele slabe si invata cum ar putea sa il distruga. In cea de-a doua etapa, sistemul imun are deja in memorie metoda prin care poate distruge antigenul si il poate anihila mult mai repede. Este deci evident de ce este necesar sa fim inconjurati de microbi: pentru ca expuneri mici si repetate invata organismul nostru sa lupte impotriva infectiilor mari.
Este clasic exemplul ipotetic al copilului crescut intr-un “balon” steril. Odata iesit din acest balon si intrat in contact cu mediul extern, care contine miliarde de microorganisme, poate fi ucis de o banala bacterie pe care organismul unui om normal nici macar nu o observa. O persoana care nu intra in contact cu microbii are la fel de multe sanse sa fie infectata letal cu un microb cat are un bolnav de SIDA sau un leucemic. Pentru ca a nu cunoaste microbii este egal cu a nu avea sistem imun.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis România împreună cu Let’s Do It România Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri