Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume in prezent. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare.

www.soscardio.ro

Ce este riscul cardiovascular?

Bolile cardiovasculare reprezinta o categorie ce cuprinde mai multe afectiuni ale inimii si vaselor de sange. In acceptiune mai restransa, termenul se refera mai ales la afectarea vasculara prin ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor de sange care debuteaza in tinerete si progreseaza cu varsta. Cu timpul, aceasta afectiune conduce la reducerea diametrului vasului de sange pana la infundarea acestuia. Vasul infundat nu mai poate transporta sange, iar tesuturile hranite de acesta vor suferi. Acest lant de fenomene poate conduce la aparitia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a altor sindroame ischemice ce se pot finaliza prin decesul sau invaliditatea pacientului.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume in prezent. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare.


Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor 

Instalarea si progresia aterosclerozei se poate petrece mai rapid sau mai lent, in functie de prezenta sau absenta mai multor factori de risc. Numeroase studii clinice si statistice extensive au corelat acesti factori de risc cu aparitia bolilor cardiovasculare.

Despre factorii de risc

Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt: varsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili (precum varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi modificati si tinuti sub control. Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare.

Testul Cartonaselor te ajuta sa afli mai multe despre factorii tai de risc si despre riscul tau de a dezvolta boala cardiovasculara fatala.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Cele mai încurajatoare citate despre succes ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad

Genul masculin

Genul (sexul) este o informatie importanta pentru determinarea riscului tau cardiovascular. Evident, acest parametru nu poate fi modificat, dar cunoscandu-ti riscul poti lua masuri de preventie din timp.

Varsta

Cu totii inaintam in varsta, iar cu varsta, riscul sa suferim de o boala de inima creste. Totusi, exista mai multe masuri de optimizare a stilului de viata pe care poti sa le iei din timp pentru ca acest risc sa ramana mic, chiar daca inaintezi in varsta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri