Candidoza este cea mai comuna afectiune feminina, orice femeie acuzand cel putin un episod de candidoza pana la varsta de 30 de ani.

Ce este candidoza?

Inainte de toate trebuie sa explicam anatomia si fiziologia organelor genitale feminine. Vaginul reprezinta conductul ce precede uterul si care se exteriorizeaza in vulva (zona genitala) prin intermediul orificiului vaginal. In cazul femeilor virgine, acest orificiu este partial acoperit de himen, o membrana subtire putin perforata (intr-un orificiu unic sau mai multe orificii mici) pentru a permite lichidului menstrual sa se scurga. Rolurile vaginului sunt multiple:

- Permite copulatia (actul sexual) importanta pentru conceptie si reproducere;
- Fiind lung, apara uterul de eventuale infectii, in special uterul gravid;
- Are functii importante in timpul nasterii;
- Apara sistemul genital de infectii prin functia sa de autocuratare;

Vaginul are functie de autocuratare. Mucoasa vaginala prezinta glande speciale si o flora specifica ce nu lasa alte microorganisme sa se dezvolte. Vaginul NU are nevoie de spalaturile intime! Spalaturile vaginale se fac doar la nevoie in cazul unor patologii si numai la indicatia medicului ginecolog.

Candida albicans este o ciuperca ce traieste in mod normal in flora vaginala, alaturi de alte microorganisme ce fac parte din flora normala a vaginului. In anumite situatii insa imunitatea mucoasei vaginale scade si se produc o serie de dezechilibre care perturba flora vaginala si Candida albicans se poate inmulti in exces, ceea ce duce la manifestarea bolii ce ii poarta numele – candidoza.

Care sunt cauzele candidozei?

Candidoza poate fi declansata atat de factori externi, cat si de factori interni.

Factorii interni ce favorizeaza aparitia candidozei:
- Dezechilibre hormonale;
- Cure de slabire sau regim alimentar nesanatos, sarac in iaurturi, legume si fructe;
- Alte infectii genitale (de exemplu trichomonaza asociaza foarte des candidoza, fiindca Trichomonas determina mediu acid in vagin, un mediu ideal pentru dezvoltarea in exces a Candidei);
- Scaderea imunitatii locale sau generale;
- Alte patologii;
- Candidoza iatrogena – ca raspuns la administrarea unor medicamente, in special a antibioticelor.

Este important de stiut, mai ales pentru cupluri, ca debutul candidozei nu este deci legat in mod obligatoiu de activitatea sexuala, nu este echivalenta adulterului si de asemenea candidoza poate sa apara si la femeile virgine.

Factorii externi care favorizeaza candidoza:


Garbo - Arta de a tr─âi frumos!

Aboneaz─â-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri