Mai mult de una din doua romance (53%) nu cunosc nicio metoda de prevenire a cancerului de col uterin in conditiile in care cancerul de col uterin ramane principala cauza de mortalitate prin cancer la tinerele romance cu varste intre 15 si 44 de ani.

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este cauzat de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru descoperirea legaturii dintre infectia HPV si cancerul de col uterin.

Pentru prevenirea imbolnavirii, este nevoie in primul rand de educatie medicala, de vaccinare si de control periodic si test Babes-Papanicolau.

Vaccinul HPV este destinat prevenirii infectiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 si 18 care determina cel putin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit ca vaccinarea poate oferi protectie si dincolo de aceste tulpini (in anumite conditii, vaccinarea previne peste 90% dintre toate cazurile de leziuni pre-canceroase, indiferent de tipul HPV). (Romanowski B- „Long term protection against cervical infection with the human papillomavirus” Human Vaccines 7:2, 161-169; February 2011; Landes Bioscience https://www.landesbioscience.com/journals/13/article/13690/)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Cancerul de col uterin omoara in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, nu sangereaza iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, vorbim de cancer invaziv. In cazul depistarii in stadii precoce, prin test Babes- Papanicolaou, tratamentul cancerului de col uterin se poate face prin interventii chirurgicale de mica amploare. Insa, in cele mai frecvente dintre situatii, din cauza prezentarii tardive la medic, masurile sunt radicale pentru ca atunci cand apar simptomele ingrijoratoare cancerul este intr-un stadiu avansat si necesita histerectomie si/sau anexectomie (scoaterea chirurgicala a uterului cu/ fara inlaturarea ovarelor), chimio si radio-terapie. (Schwartz TS “Human papillomavirus -16/18 candidate vaccine adjuvanted with AS04 and its impact on the incidence of cervical cancer”, Future Drugs Ltd 2007, Vol. 2,(3):293-303)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri