S-a descoperit cea mai noua boala a alimentatiei: ortorexia nervoasa. Ortorexia nervoasa implica obsesia si preocuparea excesiva fata de mancarea considerata a fi sanatoasa.

Termenul de ortorexie nervoasa ii apartine lui Steven Bratman, autor al cartii “Health Food Junkies: Orthorexia Nervosa - the Health Food Eating Disorder”. Acesta defineste ortorexia nervoasa drept “fixatia patologica asupra mancatului sanatos si benefic (pur)". Uneori ortorexia nervoasa poate incepe cu anumite restrictii medicale bazate pe recomandarea medicala, cu incercarile de a slabi prin alimentatie, printr-o dieta impusa de anumite boli, prin dorinta de imbunatatire a starii generale de sanatate, prin dorinta de a ne feri de mancarea nesanatoasa. Am putea sa ne mentinem in continuare acest stil de viata sanatos, combinandu-l insa cu alimente din vechea dieta. Uneori insa, nu ne oprim aici. Uneori, ducem la extreme dorinta noastra de a manca sanatos. In conditiile invadarii pietelor alimentare cu produse mai mult sau mai putin benefice sanatarii, apare o boala noua, a omului, modern, o boala mai mult de natura psihologica, numita ortorexie nervoasa.

“In Europa suntem bombardati tot timpul cu informatii despre ce este bun si ce este rau pentru noi. Mancarea sperie si miscarea organica s-a adaugat complexitatii deciziilor pe care oamenii trebuie sa le ia cu privire la alimentele pe care le consuma”, se arata pe eufic.org (The European Food Information Council). “Aceasta concentrare asupra mancarurilor bune si rele este problematica si alimenteaza o relatie neurotica in crestere cu mancarea in societatile moderne”, precizeaza doctorul Bettina Isenschmid, consultant in afectiuni alimentare pentru acelasi site.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!

Simptomele Ortorexiei Nervoase:

-Refuzul de a devia de la dieta pe care o persoana si-a impus-o singura. Ortorexicii se simt datori sa-si pastreze modul de alimentatie indiferent de consecinte.

-Preocuparea excesiva, obsesiva fata de ceea ce este considerat a fi “sanatos”. Ortorexicii sunt in permanenta preocupati ca ceea ce consuma sa fie etichetat drept “sanatos”, orientandu-se selectiv catre acele alimente care se incadreaza in propriile standarde de “puritate”. Ortorexicii sunt obsedati sa manance “corect” si vor manca numai alimente pe care le considera a fi perfect sanatoase. In regimul lor alimentar sunt incluse de regula produsele alimentare organice, pure, preparatele macrobiotice, alimentele vegane, legumele, fructe, etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri