18 Iulie 2022 publicat în Sanatate 29 share-uri

Glanda tiroidă este o parte importantă a sistemului endocrin. Acest organ în formă de fluture reglează hormoni importanți care influențează multe funcții din corpul dumneavoastră.

Acești hormoni influențează, de asemenea, cât de bine funcționează corpul fizic și mental. Deci, dacă nu vă simțiți bine fără altă explicație, corpul ar putea da semne că nu funcționează corect.

Rețineți că, corpul dumneavoastră este un sistem complicat și complex care funcționează la mai multe niveluri de performanță. Cu toate acestea, în timp, mulți factori se pot acumula și pot perturba echilibrul acestuia. Mai exact, sistemele pot deveni hiperactive sau subactive pentru a compensa sau a răspunde la acești factori.

Problemele funcției tiroidiene, în special, apar atunci când tiroida fie devine sub sau suprafolosită. Aceste afecțiuni se numesc hipotiroidism și, respectiv, hipertiroidism. Ambele condiții pot cauza mai multe problem de sănătate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar Ascultă-ți tusea! Îndemnul profesioniștilor din domeniul sănătății pentru diagnosticarea precoce a cancerului bronho-pulmonar în România

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și o lipsă de energie.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul apare atunci când sunt produși prea mulți hormoni, ceea ce poate duce la o pierdere în greutate și, uneori, la o creștere dăunătoare a energiei.

Pentru a evita aceste probleme, este important să urmăriți îndeaproape schimbările corporale care v-ar putea afecta tiroida și producția de hormoni. Dacă apar semne sau simptome ale problemelor tiroidiene, testarea funcției tiroidiene poate ajuta la diagnosticarea problemei și la începerea unui regim de reglare a tulburării.

Simptomele unor probleme cu tiroida

Tiroida este unul dintre principalii regulatori ai hormonilor din corp. Poate afecta lucruri precum somnul, ritmul cardiac și temperatura centrală a corpului. Urmăriți următoarele simptome:

Importanța îngrijirii orale a cățeilor Ce trebuie să știi despre infecțiile urinare? Nestlé aduce pe piața din România Resource - alimente recomandate pentru regimul dietetic al malnutriției la pacienții oncologici

Modificări ale ciclului menstrual

Atât o tiroidă hiperactivă, cât și cea subactivă pot provoca modificări ale ciclului menstrual. De exemplu, dacă menstruațiile devin mai apropiate, mai grele sau mai lungi, este posibil să aveți de-a face cu o tiroida subactivă care nu produce suficienți hormoni. Când tiroida produce prea mulți hormoni, menstruația poate deveni mai ușoară și ciclurile mai distanțate.

Infertilitate și avort spontan

Funcția tiroidiană scăzută poate afecta ovulația, provocând infertilitate sau chiar un avort spontan. O tiroidă hiperactivă poate cauza, de asemenea, probleme femeilor însărcinate, ducând la avort spontan sau la alte probleme grave de sănătate pentru copilul dumneavoastră.

Simptome ale ritmului cardiac

Sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia: mit sau realitate Funcționează, până la urmă, terapia de cuplu? Cancerul osos: Durerea care nu scade la odihnă este cel mai important simptom

Tiroida hiperactivă poate provoca palpitații ale inimii, hipertensiune arterială și o creștere a frecvenței cardiace.

Guşă

Orice problemă cu tiroida poate determina organismul să crească o gușă. O gușă este, în esență, o mărire sau o creștere a gâtului în zona unde se află tiroida.

Probleme de somn

Dacă începeți să aveți noi probleme de somn, tiroida ar putea fi de vină. Când aveți o tiroida subactivă, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu producă suficienți hormoni pentru a vă trezi și a funcționa normal în timpul zilei. Acest lucru vă poate face obosit, chiar și după ce ați dormit suficient.

În schimb, o tiroidă hiperactivă vă poate umple de hormoni care vă vor suprastimula organismul și vă vor ține treaz noaptea.

Narcolepsia (boala somnului) – cauze si simptome Maybelline New York lansează „Brave Together”, o inițiativă globală ce vine în sprijinul tinerilor care se confruntă cu anxietate și depresie Ipohondria sau anxietatea de boala – tot ce trebuie sa stii

Probleme de control al temperaturii

Sunteți mereu calzi – ceea ce vă face să aveți bufeuri și transpirație excesivă? Această accelerare a metabolismului ar putea însemna că aveți o tiroidă hiperactivă. Pe de altă parte, o tiroidă subactivă vă poate face să vă simțiți înfrigurat și să aveți frisoane.

Pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate

Greutatea poate fi de fapt unul dintre primii indicatori ai unei probleme cu tiroida. Creșterea inexplicabilă în greutate poate însemna că tiroida nu funcționează suficient de bine, în timp ce pierderea inexplicabilă în greutate, în special însoțită de foame, înseamnă că tiroida lucrează prea mult.

Ceața creierului

O tiroida hiperactiva poate interfera cu capacitatea de concentrare. Pierderea memoriei, oboseala mentală sau ceața creierului sunt toate simptomele unei probleme cu tiroida.

Cum poți ameliora crampele menstruale: 3 modalități care dau rezultate! Cum poți ameliora crampele menstruale: 3 modalități care dau rezultate de la un medic ginecolog! Portalul 10:10 – Marea conștientizare – țineți-vă calea! Cea mai puternică zi de manifestare a dorințelor sufletului din octombrie 2022

Rărirea părului

Rărirea părului, în special părul de pe sprâncene, poate indica faptul că tiroida are o problemă. Tiroida ajută la menținerea creșterii părului prin intermediul hormonilor. O tiroidă subactivă sau hiperactivă poate afecta creșterea părului. Acest lucru poate face ca părul să arate subțire.

Probleme de dispoziție

Dezechilibrul hormonilor tiroidieni vă poate afecta creierul și starea de spirit, provocând schimbări de dispoziție, anxietate sau depresie.

Modificări intestinale

Tiroida ajută la reglarea digestiei. Când tiroida nu produce suficienți hormoni pentru a ajuta digestia, este posibil să fiți constipat. O tiroidă hiperactivă ar putea însemna că mergeți mai des la baie și poate chiar să aveți ocazional diaree.

Când vă adresați unui medic

Sindromul de alergie orala – semne, cauze si tratament Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? 10 sfaturi pentru a avea o piele strălucitoare

În cele mai multe cazuri, problemele cu tiroida nu sunt o urgență. Dacă simțiți că aveți unele dintre simptomele de mai sus, puteți pur și simplu să faceți o programare la medicul dumneavoastră pentru a discuta despre teste și opțiuni de tratament.

Cu toate acestea, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră dacă:

  • Sunteți foarte somnoros, rece și letargic. Acesta ar putea fi începutul unei come mixedem, care este cauzată de hipotiroidism care duce în cele din urmă la pierderea cunoștinței și, în unele cazuri, la moarte.
  • Aveți un puls rapid, însoțit de febră, agitație sau delir. Aceasta poate indica criza tireotoxică, o complicație a hipertiroidismului.

Nu este întotdeauna ușor să știți dacă aveți o problemă cu tiroida. Cunoașterea unora dintre simptomele comune ale unei tiroide subactive sau hiperactive vă va ajuta să vă faceți o idee despre ce trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu endocrinologul dumneavoastră despre testarea și tratamentul problemelor tiroidiene.

foto SvetaZi/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri