Somnul este descris ca o stare fiziologica si periodica de repaus fiintelor, necesara redresarii fortelor, caracterizata prin incetarea totala sau partiala a functionarii constiintei, prin relaxare musculara , prin incetinirea circulatiei, a respiratiei si prin vise. (DEX ‘98)
Somnul este descris ca o stare fiziologica si periodica de repaus fiintelor, necesara redresarii fortelor, caracterizata prin incetarea totala sau partiala a functionarii constiintei, prin relaxare musculara , prin incetinirea circulatiei, a respiratiei si prin vise. (DEX ‘98)

Secole de-a randul s-a crezut ca somnul presupune o stare strict pasiva, insa primele studii moderne au dezvaluit ca acesta este un proces activ, format din mai multe stadii ce se succed in cicluri de apoximativ 2 ore (cu variatii individuale). Pentru a ne simti odihniti trebuie sa ne trezim la sfarsitul unui astfel de ciclu si nu in mijlocul sau. In cea de-a doua situatie nu vom simti obositi indiferent de cat de lunga a fost perioada de somn.

Somnul este alcatuit din doua stari: somnul de baza, sau superficial (70-80%din totalul perioadei de somn) si somnul profund, sau paradoxal, cu vise, miscari rapide ale globilor oculari si reactii vegetative (de exemplu erectie).

Pentru starea de odihna sunt necesare ambele tipuri de somn. Durata necesara pentru a se obtine starea de odihna mai sus mentionata este codificata in structura noastra genetica.

Somnul este influentat de varsta: nou nascutul doarme 20 ore din 24, sugarul 14, copilul 12, tanarul 8, varstnicul 4-6 ore cu treziri frecvente (Iamandescu, 2002), dar si de sex (femeile dorm mai putin), starea emotionala, dar si pozitia in care dormim. "Asfel, pozitia preferata pe care ne-o alegem instnctiv in timpul somnului, tine direct de caracterul fiecaruia dintre noi" (S.Dunkel). Dunkel a ajuns la concluzia ca:

  • cei care dorm pe burta, sau cu fata in jos sunt indivizi dominatori, perseverenti, dornici de a-i stapani pe cei din jur;
  • cei care dorm pe spate, cu mainile sub cap sunt persoane cu insuiri morale si/sau intelectuale deosebite
  • cei care dorm ghemuiti sunt timizi din fire, putin increzatori in fortele proprii si simt nevoia de protectie;
  • cei care dorm pe partea dreapta, cu mana sub cap sunt oameni echilibrati, siguri pe ei si descurcareti;

Insomnia este o tulburare a echilibrului somn-veghe, care se manifesta prin lipsa de somn sau prin reducerea duratei si a profunzimii somnului si care este intalnita in astenii, boli psihice, nevroze, etc.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Leagăn pentru toată copilăria Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri