Ne reprimam sentimentele (pentru ca sentimentele ne fac vulnerabile) si dovedim astfel celorlalti ca suntem puternice. In realitate, lucrurile nu functioneaza asa simplu. A reprima sentimente inseamna a ingropa bombe vii. Ele raman active in inconstient si explodeaza ulterior sub influenta unui eveniment declansator. Dar asta stim deja cu totii, nu-i asa?

4. Romanul prefera sa-si cumpere 1 kg de carne in plus decat sa-si ia o carte sau sa dea banii la psihanalist
Paradoxal, aceasta afirmatie – de altfel des intalnita – am auzit-o chiar la un manager al unei edituri care comercializeaza carti cu profil economic la preturi de 1-1,5 milioane cartea si care de mai multi ani inregistreaza un profit substantial! Afirmatia, desi foarte mult exagerata, contine insa un sambure de adevar: romanul este mult mai putin dispus sa investeasca in dezvoltarea personala decat americanul. Iar consecintele sunt vizibile!

5. Nu am chef sa ma disece/ sa ma judece ala (citeste psihanalistul) pe canapea
O viziune deloc confortabila asupra relatiei client-psihanalist, in care psihanalistului i se atribuie un rol sadic – moralizator. Dimpotriva, atitudinea psihanalitica presupune abtinerea de la judecati de valoare sau de la oferirea de sfaturi, tocmai datorita respectului profund pentru dreptul clientului de a-si organiza propria existenta asa cum hotareste el insusi. Unul din scopurile unei psihanalize este obtinerea unei cresteri considerabile in planul autonomiei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni

6. Nimeni nu poate intelege cu adevarat ce simt eu. Deci, ce rost are sa consult un psihanalist?
Aceasta presupunere implica senzatia unei prapastii intre persoana care o afirma si ceilalti. Suntem intr-adevar diferiti, unici, dar nu traim in universuri paralele. Intre noi exista o punte de legatura la care nu ar trebui sa renuntam atat de usor. Iar puntea aceasta poate fi intarita, consolidata, prin relatia cu cineva care manifesta disponibilitate, receptivitate si empatie pentru trairile noastre, care stie sa asculte si care este capabil sesizeze aspecte la care noi nu ne-am gandit niciodata.

Autor: Virgiliu Rîcu
Psihoterapeut, Life & Executive Coach

Sursa: psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri