12:11, 4 Noiembrie 2009 publicat în Sanatate 11 share-uri

Pentru ca ciclul menstrual reprezinta poate ciclul hormonal caruia femeia ii acorda cea mai mare atentie, in jurul acestuia au luat nastere tot felul de ipoteze care mai de care mai ciudate, reale sau nu, menite sa lamureasca poate pentru toate femeile ce este normal si ce nu in aceasta perioada delicata a lunii. De aceea, am extras mai multe mituri despre menstruatie, precum si cateva adevaruri.

Menstruatia reprezinta o parte a vietii femeii, apare luna de luna incepand de la adolescenta, uneori insotita de dureri sau flux abundent, cu peripetii pe care numai noi femeile le stim, ca teama de “patare” sau tot felul de trucuri care sa ne permita sa purtam haine sexy chiar si in perioada “cu pricina”, ne calculam concediile de vara la mare astfel incat sa nu nimerim fix in perioada de sangerari menstruale si tot asa viata femeii se invarte in jurul acestei menstruatii cu ciclicitate lunara, menstruatia fiind pur si simplu parte din viata femeii. Uneori ne dorim sa scapam de ea, alteori ne bucuram atat de mult cand vine si ne spulbera grijile unei sarcini...

Pentru ca ciclul menstrual reprezinta poate ciclul hormonal caruia femeia ii acorda cea mai mare atentie (sunt si alte cicluri hormonale, de exemplu cel al cortizolului), in jurul acestuia au luat nastere tot felul de ipoteze care mai de care mai ciudate, reale sau nu, menite sa lamureasca poate pentru toate femeile ce este normal si ce nu in aceasta perioada delicata a lunii. De aceea noi am extras mai multe mituri despre menstruatie, precum si cateva adevaruri.

Mit: La menstruatie nu poti ramane insarcinata

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...

Din pacate acesta este doar un mit. Chiar daca teoretic la menstruatie ovulul nefecundat este eliminat iar uterul isi reinnoieste membrana si nu ai avea cum sa ramai insarcinata, totusi este posibil ca ciclul tau menstrual, chiar daca pana acum ar fi fost ideal, regulat, este posibil ca fix acum sa sufere o modificare, eventual tu sa ai o ovulatie spontana la cateva zile dupa prima zi de sangerare (se intampla ca unele femei sa aiba ovulatii spontane mai ales cand traiesc emotii sexuale puternice) sau pur si simplu sa ai o variatie hormonala si ciclul tau menstrual sa isi schimbe perioada de ovulatie. Spermatozoizii insa traiesc in organele genitale feminine mai multe zile, unii medici spun ca pot trai chiar mai mult de 5 zile, asadar daca ai intretinut contacte sexuale neprotejate cu ejaculare intravaginala si la cateva zile ai fie o variatie hormonala, fie o ovulatie spontana, sansele de a ramane insarcinada devind brusc maximale. Este drept ca aceste cazuri sunt rare, insa mai bine nu ai risca...

Mit: La menstruatie sexul este interzis

Citeste si:
De ce este recomandat să mergi în fiecare an la medicul ginecolog? 
De ce este recomandat să...

Parca tocmai atunci cand este interzis iti doresti mai mult! In fiecare luna femeia ar trebui sa se abtina de la contactele menstruale datorita sangerarilor menstruale? Parerile sunt impartite. De fapt, in ceea ce priveste sexul la menstruatie exista beneficii, dar si riscuri. Mai exact, beneficiile constau in faptul ca substantele hormonale din sperma pot actiona pe mucoasa uterina regland eventualele dezechilibre hormonale ale femeii, reducand fluxul si durata menstruatiei daca este cazul, ameliorand durerile la menstruatie etc. Pe de alta parte, uterul este foarte vulnerabil la infectii in aceasta perioada, infectii ce pot avea urmari mai grave in timp, cum ar fi aparitia celulelor atipice pe colul uterin si modificarea rezultatelor normale ale testului Papanicolau. Asadar, sexul la menstruatie nu este interzis, ba chiar poate fi benefic hormonal, insa igiena trebuie sa fie stricta.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri