23 Octombrie 2009 publicat în Sanatate 17 share-uri

Sa vedem care sunt cele mai importante semne prevestitoare ale cancerului care va ajuta sa puteti diagnostica precoce o astfel de patologie in cazul in care exista:

10. Disfagia sau senzatia cand omul nu poate sa inghita

Disfagia sau senzatia cand omul nu poate sa inghita, nu-i vine pur si simplu sa inghita sau inghite greu si are senzatia de nod in gat trebuie obligatoriu investigata. Pacientul prezinta undeva pe esofag o problema, care poate fi de reflux gastro-esofagian sau mai grava. Trebuie ca pacientul sa fie atent cand apare aceasta disfagie, la ce fel de alimente se manifesta, incepe cu alimentele solide (nu le mai poate inghiti bine) si culmineaza cu disfagia severa cand nu mai poate inghiti nici lichide pentru ca pe esofag exista un obstacol. Este deosebit de important sa se prezinte la medic de la primele semne ale disfagiei!

11. Urinarea cu sange

Urinarea cu sange trebuie intotdeauna investigata cat mai rapid, chiar daca asociaza sau nu alte simptome ca usturime, dureri lombare, mictiuni (urinari) dese etc. Urinarea cu sange sau hematuria poate imbraca diverse aspecte, poate avea culoare roze pana la rosie. Sunt multe patologii care pot da hematurie, inclusib o banala infectie urinara (care netratata poate deveni o grava infectie urinara si poate culmina chiar cu insuficienta renala!), insa este bine sa investigati intotdeauna cauza chiar daca a doua zi de exemplu nu mai aveti nicio manifestare.

12. Varsaturi cu sange

Vrasaturile cu sange denota de obicei o hemoragie esofagaiana (spargerea varicelor esofagiene de exemplu la cirotici), gastrica (ulcere, gatrite, cancere), sau chiar duodenala, deci o hemoragie gastrica superioara. Rar se intampla ca in urma unui epistaxis (hemoragie nazala care se scurge in stomac cand pacientul inghite) sa declanseze o varsatura cu sange. Varsaturile cu sange sunt de doua feluri: cele cu sange digerat, care apar negricioase, ca zatul de cafea, sau cele cu sange proaspat, rare si care de obicei sunt urgente medicale. In orice caz, orice varsatura de acest gen trebuie atent investigata, chiar cu endoscopul in cadrul endoscopiei digestive superioare si este indicat sa nu refuzati aceasta manevra, chiar daca va este teama, nu-i chiar atat de rea, ci doar va da o stare usoara de voma.

13. Expectoratia cu sange

Expectoratia sanguinolenta este de fapt acel mucus pe care il elimina in gat pacientul cand tuseste si acesta poate prezenta sange. Este un semn destul de important care trebuie urgent investigat, fiind suspiciune de cancer, dar si de alte patologii care din pacate sunt grave. Nu neglijati un astfel de simptom, indiferent daca sunteti fumatori sau nu, daca sunteti raciti sau nu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri