6 Septembrie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

Transplantul renal are șanse mari de reușită dacă evaluarea donatorului și cea a primitorului se fac cu minuțiozitate.

“Pentru primitor, prima săptămână este cea mai importantă pentru că riscul de complicații și de infecții este mare în această perioadă, mai ales în primele două zile. De aceea, monitorizăm cu atenție funcția renală și urinară a primitorului printr-o serie de teste. Rata de respingere a transplantului este mare în primele zile. Treptat, organismul se obișnuiește cu noul rinichi și riscul de respingere scade. După 7-10 zile, dacă totul decurge bine, pacientul este externat. După aceasta urmează o perioadă de evaluare, la fiecare 10 zile, a anumitor parametri din sânge. După o lună, evaluările se răresc: după 3 luni de la transplant, acestea se fac la o lună”, descrie medicul  perioada post operatorie.

La donator, riscurile sunt mai mici: acesta poate pleca acasă în câteva zile și își poate relua activitatea în două săptămâni. Atât primitorul, cât și donatorul sunt sfătuiți să bea apă în cantități optime și să reducă aportul de sare. În privința precauțiilor pe termen lung, primitorul trebuie să respecte cu strictețe medicația, evaluările perioadice și recomadările medicilor.

“Un lucru important de menționat este că speranța de viață a primitorilor crește permanent. Însă în același timp, aceste persoane care iau imunosupresoare toată viața trebuie să știe că au un risc crescut de cancer de piele. Astfel, la o rată de supraviețuire de 15 ani, riscul de cancer de piele crește cu 30 la sută. Iar unii pacienți ajung să traiască cu un rinichi transplantat chiar și 20 de ani. De aceea, respectarea recomandărilor noastre în privința medicației, controalelor regulate și stilului de viață sunt foarte importante”, concluzionează conf. dr. Tonguc Utku Yilmaz.

Foto homepage: yezry /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri