30 Iulie 2018 publicat în Sanatate 23 share-uri

Arsura solară reprezintă un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea în exces la soare. Acest fenomen accelerează îmbătrânirea pielii și crește riscul de apariție a cancerului de piele.

Riscuri legate de arsurile solare

Arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele, existând dovezi că o singură arsură solară dobândită în copilărie crește șansele de melanom mai târziu în viață. 

“În timp ce alte tipuri de cancere cutanate sunt cauzate de expunerea cumulată la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense la soare, urmate de arsuri solare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinerețe cresc riscul de melanom pe durata vieții cu 80%”, atenționează specialistul dermatolog.

Arsurile solare pot favoriza și îmbătrânirea prematură a pielii deoarece undele UVA pătrund în derm, unde altereaza calitatea colagenului și elastinei, rezultând linii fine sau chiar riduri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului

“Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern – reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice.", spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, cu o culoare roșie a părului, cu pistrui și număr crescut de alunițe ar trebui să acorde cât mai multă atenție pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinerețe.

Foto homepage: vchal /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri