2 Septembrie 2016 publicat în Sanatate 15 share-uri

Apartul dentar mobil, folosit la copii, nu da rezultate multumitoare la adult. De asemenea, exista situatii, foarte rare, in care tratamentul ortodontic trebuie completat cu tratament chirurgical de repozitionare a maxilarelor in ocluzie corecta.
de dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie Orto-Implant Expert

Adultul, de multe ori, se prezinta la medicul ortodont cu extractii dentare vechi, carii, parodontoza, lucrari dentare mari, coroane dentare izolate sau chiar implanturi dentare. Acestea nu impiedica, insa, aplicarea aparatului dentar, ci necesita doar o abordare diferita a fiecarei situatii pentru obtinerea celui mai bun rezultat.

Spre exemplu, daca exista carii dentare si parodontoza, acestea sunt tratate inainte de aplicarea aparatului. Puntile dentare uneori sunt pastrate, alteori sunt inlocuite cu lucrari provizorii, iar spatiile pe care le inlocuiesc sunt inchise cu ajutorul aparatului dentar. Implanturile dentare vor fi ocolite de aparat, pentru a nu aplica forte la nivelul lor. Exista materiale care permit lipirea bracketurilor pe coroane de ceramica, iar acestea raman adesea nemodificate dupa terminarea tratamentului ortodontic. In unele cazuri ele vor trebui schimbate cu altele noi, deoarece nu se mai potrivesc in noua ocluzie (muscatura).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne? Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală

Ce tip de aparat dentar se poate purta la varsta adulta?

Adultii pot opta pentru clasicul aparat dentar fix vestibular (fixat pe exteriorul dintilor), care vine in mai multe variante: metalic, ceramic sau cu bracketuri de safir. Diferenta dintre ele este doar estetica, eficienta fiind aceeasi, daca tratamentul este condus corect de catre medicul specialist si respectat de catre pacient. Aparatele din ce in ce mai putin vizibile si schimbarea mentalitatii oamenilor in privinta lor le fac din ce in ce mai usor acceptate de catre adulti si chiar dorite de catre adolescenti.

Aparatul dentar fix lingual (pe interiorul dintilor) reprezinta o alta optiune, dezavantajele fiind ca este de cateva ori mai costisitor decat cel vestibular si poate rani limba, care nu are unde se retrage pentru a le ocoli. In plus, acesta nu putea fi aplicat in anumite tipuri de ocluzie (muscatura), in care dintii inferiori ar risca sa muste pe aparatul superior.

Nu in ultimul rand, tratamentul Invisalign/Clearaligner reprezinta o metoda de tratament ortodontic care se poate aplica doar in cazuri usoare. Tratamentul consta intr-o serie de gutiere care se schimba la intervale mici de timp (saptamani).

Apartul dentar mobil, folosit la copii, nu da rezultate multumitoare la adult. De asemenea, exista situatii, foarte rare, in care tratamentul ortodontic trebuie completat cu tratament chirurgical de repozitionare a maxilarelor in ocluzie corecta.

Clinica Orto-Implant Expert
www.ortoimplant.ro

Foto homepage: Csaba Vanyi / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri