19 Ianuarie 2016 publicat în Sanatate 1 share-uri

Caria dentara reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii se prezinta in cabinetul stomatologic, afectand circa 80-98% din populatia Romaniei.

Comunicat de presa

Manifestata prin pierderea treptata si localizata de tesut dur dentar, sub actiunea mai multor factori, informatiile despre cauzele si modul de tratament al cariilor dentare abunda, fara a avea toate o baza stiintifica. Dr. Andra Custura, medic stomatolog in cadrul clinicii Andra Smile, demonteaza miturile despre carii, pentru ca doar pentru ca “se spune in popor” nu inseamna ca este si adevarat!

In continuare va prezentam o lista cu 15 mituri despre carii.

1. Zaharul este singurul lucru care cauzeaza cariile

Desi a devenit un mit, in esenta este aproape un fapt. ”Adevarul este ca acidul produs de bacterii in gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mancat poate incepe acest proces. Acestea includ zaharul, orezul, cartofii, painea, fructele, dar si legumele”, explica dr. Andra Custura.

2. Copii au mai multe carii decat adultii

Acesta este doar un mit. Datorita fluorului din apa de la robinet, cariile la copii s-au injumatatit in ultimii 20 de ani. Pe de alta parte, cavitatile la persoanele in varsta sunt in crestere, din cauza medicamentelor care usuca gura. Ele reduc saliva, care protejeaza dintii si deschid calea catre carii si alte probleme dentare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City Pisicile și ploaia - o poveste de dragoste de interior. 15 imagini sugestive care descriu relația pisicuțelor cu ploaia

3. Aspirina este de ajutor la o durere de dinti

Avem de-a face cu un mit. Aspirina trebuie inghitita pentru a usura durerea. Deoarece aspirina este acida, ar putea arde tesutul gingiei si cauza un abces dureros daca puneti o pastila langa un dinte.

4. Toate plombele trebuiesc inlocuite

Mit. ”Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dintilor si igiena orala. Daca ai o rutina dentara si te tii de ea esti mai putin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adauga dr. Andra Custura.

5. Veti sti atunci cand aveti o carie

Mit. Uneori se va sti, dar in acel moment, caria s-a marit, de obicei, la proportii mai mari decat ar trebui. Daca faci controale in timp util, medicul dentist poate gasi o carie inainte de a produce durere.

6. Inclestarea si macinarea dintilor poate duce la carii

”Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producatoare de acid. Dar inclestare si macinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteti face pentru a dintilor. In timpul mestecarii normale, dinti se ating pentru puntin timp. Acest lucru provoaca putin stres asupra suprafetei dintilor. Dar inclestarea si macinarea lor pune o presiune mare pe dinti. Presiunea poate provoca, in cele din urma, fisuri si fracturi ale dintilor, care accelereaza cariile dentare”, explica dr. Custura.

Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR

7. Dintii distantati sunt predispusi la carii

Mit. Distantele mai mari sunt mai usor de intretinut. Deci, atat timp cat acestea sunt libere de bacterii si sunt mai putin predispuse la aparitia cariilor. Atentie cu distantele mici, totusi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot aparea daca nu sunt curatate adecvat.

8. Sensibilitatea dintilor inseamna ca carii

Mit. In timp ce unele carii pot provoca unele sensibilitati la frig si dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevarat problema.

9. Cariile sunt singurul motiv pentru o obturatie de canal

”Doar un mit, ai nevoie de o obturatie, daca nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvata poate duce la o obturatie, dar la fel pot si alte lucruri, cum ar fi inclestarea si macinarea dintilor”, completeaza dr. Custura.

Cum vor funcționa grupele de acomodare pentru elevii care nu au fost înscriși în școli din România în ultimii doi ani Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

10. Copiii nu pot avea carii

Mit. Dintii de lapte pot fi cariati, iar infectia se poate duce si catre cei definitivi daca nu este tratata.

11. Acidul cauzeaza carii

Complet adevarat. Alimentele acide pot descompune invelisul exterior al dintilor, slabi dintele si face dintii mai predispusi la degradare. Bacteriile responsabile de aparitia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale si carbogazoase) pot intensifica acest proces.

12. Odata ce un dinte este tratat, caria se opreste

Adevarat. Odata ce ai o cavitate umpluta, caria este eliminata. Si daca ai grija de dintii tai, caria nu va mai reveni in locul de unde a fost inlaturata.

13. Cariile sunt mult mai probabil intre dinti

Adevarat. Orice loc unde nu poti ajunge cu periuta de dinti sau cu ata dentara este un loc minunat pentru bacterii! Poti sa utilizezi, in schimb, apa de gura pentru a ajunge la locurile dificile.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Vortex polar în Europa. Iarna revine în forță, la mijlocul primăverii, în vestul, centru, sudul și estul continentului Bacalaureat 2023. Perioada de înscriere la examen, prelungită cu cinci zile

14. Crapaturile si fisurile dintilor duc la carii

Adevarat. Fisurile creaza o casa pentru bacterii unde periuta de dinti nu va ajunge. Acest lucru poate grabi aparitia cariilor. Utilizeaza apa de gura pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie sa-ti periezi dintii, sa folosesti ata dentara, si te clatesti pentru a preveni aparitia cariilor

”Abolut adevarat! Prevenirea este cheia eliminarii bacteriilor de pe dinti. Periaza de doua ori pe zi, cu o pasta de dinti care simti ca iti este buna tie,adica iti curata dintii, foloseste ata dentara si clateste zilnic. In cazul in care bacteriile sunt eliminate zilnicariec din fiecare zona a dintelui, nu vei avea carii”, adauga dr. Andra Custura.


Despre Andra Smile

Noi credem ca viata ta poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea iti venim in intampinare cu cele mai bune optiuni pentru a-ti recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro

Bentițele de păr statement – accesoriul suprem și stilat al acestei primăveri pentru un look ca de regină De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Foto homepage: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri