30 Martie 2015 publicat în Sanatate 1 share-uri

Ioana Petcu, Health Coach in probleme de fertilitate si specialist detox, ne-a oferit cateva raspunsuri legate de endometrioza, detox, dar si de ceea ce inseamna un stil de viata sanatos.

Pentru ca la nivel mondial luna martie este luna constientizarii endometriozei si se doreste a se atrage atentia asupra acestei afectiuni tot mai frecvente in randul femeilor, Ioana Elena Petcu, Health Coach specializat in probleme de fertilitate, dar si specialist detox, ne-a oferit cateva raspunsuri legate de endometrioza, detox, dar si de ceea ce inseamna un stil de viata sanatos. Misiunea sa, spune Ioana, "este sa invete femeile sa devina responsabile de propria sanatate, lucrand in parteneriat cu corpul lor si aplicand strategii practice si inovative in materie de nutritie si stil de viata, in vederea obtinerii unei stari de bine, atat fizic cat si emotional.

1. Desi se intreprind cercetari in ultimul timp in privinta sa, endometrioza ramane o boala cu multe necunoscute pentru medicina actuala. Care ar fi insa principalele cauze sau probleme ale organismului care determina aparitia acestei afectiuni?

Ioana Petcu: Din multitudinea de teorii care abunda in literatura de specialitate, cea care are sens pentru mine este aceea ca endometrioza este o boala congenitala prezenta inca de la nastere. Conform acestei teorii, endometrioza apare ca o consecinta naturala a unui defect in diferentierea si migratia tesutului mezenchimal in perioada embrionara; cu alte cuvinte, tesutul embrionar genital feminin nu ajunge in uter in perioada dezvoltarii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților

Astfel, se explica de ce se poate intalni la mai multe generatii in familie, de ce poate aparea oriunde in corp si de ce unele fete prezinta dureri crunte, de la endometrioza, odata cu instalarea menstrei. Plus, in aceasta teorie toate femeile au capaciatatea de a dezvolta aceasta afectiune, daca celulele embrionare din pelvis sunt stimulate de anumite circumstante.

Endometrioza poate fi vindecata daca toate focarele de endometrioza sunt indepartate chirurgical sau daca conditiile care o stimuleaza nu mai sunt prezente. Iar factorii care influenteaza aceasta afectiune sunt alimentatia, imunitatea, nivelurile hormonale si blocajele energetice pelvine.

2. Din perspectiva holista, care ar putea fi cauzele psihologice si spirituale ale endometriozei? Cum am putea sa ne vindecam de aceasta boala si “din interior”?

R: Gandurile si emotiile noastre au efecte profunde asupra noastra, caci sunt legate fizic si energetic de corp prin sistemul imunitar, endocrin si sistemul nervos central. Din perspectiva holistica, emotiile neexprimate reprezinta bolile in incubatie, caci tind sa se acumuleze in corp precum mici bombe cu timer si pot avea manifestari fizice. Femeile fac parte acum din universul competitiv si afacerist, odinioara doar al barbatilor, abandonand ideea ca ar avea nevoi emotionale; multe dintre femeile cu endometrioza, ‘functioneaza’ fara oprire, rareori se odihnesc si se conecteaza cu nevoile si dorintele lor profunde.

Endometrioza este un mod prin care organismul incearca sa ne atraga atentia si nu ne lasa sa uitam natura noastra feminina, nevoia noastra de iubire, de grija si respect. In aceasta societate masculinizata, am invatat sa ne impingem dincolo de limite, sa ne fortam sa facem ceea ce este acceptat de societate ca fiind ‘corect’, ‘bine, ‘normal’…iar problemele emotionale sunt ignorate, ‘indesate’, blocate la nivelul pelvisului cel mai des sub forma fricii de abandon, insecuritate financiara, status social, creativitate – si atunci cand energia nu curge lin prin corp poate aparea endometrioza sau chisturile si tumorile.

3. Pentru cei care nu stiu, ai urmat cursuri speciale de nutritie la Institute for Integrative Nutrition (SUA), cea mai mare scoala de nutritie din lume, dar si un curs de specialist detox la Heath Sciences Academy, UK. Sunt cursuri sustinute de experti internationali si lideri de top din domeniul nutritiei si sanatatii. Care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care le-ai invatat prin intermediul acestora?

No.1: Nutritia devine o sursa secundara de energie atunci cand exista o relatie onesta si deschisa, o cariera care te inspira, un ritual prin care te ingrijesti si te iubesti, o forma de activitate fizica care-ti face placere, o forma de spiritualitate (rugaciune, meditatie) care te intregeste, caci ele se pot transforma in alimente primare care iti hranesc corpul, mintea si sufletul.

No.2: Bioindividualitatea: sa te hranesti in functie de nevoile si corpul tau unic, de preferintele tale, stilul tau de viata si predispozitiile tale genetice. Nu exista pilula magica! Dietele nu functioneaza! Insa exista schimbarea alimentatiei si a stilului de viata care poate inversa chiar boli cronice grave- caci asa cum spunea Dr Andrew Weil, “majoritatea bolilor sunt rezultatul modului de viata si pot fi prevenite”.

No. 3: Atunci cand stabilesti o relatie de dragoste cu corpul tau - cand il asculti, il iubesti si-l ingrijesti- vei impregna fiecare aspect al vietii tale cu energie transformatoare creativa.

No.4 Health Coaching-ul inseamna crearea unui parteneriat dinamic, intr-un mediu fara prejudecati, in care pacienta este incurajata sa identifice optiuni, dar si eventualele obstacole prin care sa schimbe si sa creeze noi strategii practice pentru realizarea si sustinerea obiectivelor sale, astfel incat sa-si poata atinge potentialul sau maxim .

No.5: Sa ne inconjuram de oameni frumosi care ne inspira, ne iubesc si ne motiveaza; de cele mai multe ori nu avem nevoie de cineva care sa „repare” lucruri, ci avem doar nevoie de incurajare si sustinere sa putem gasi raspunsul in noi.



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri