Anxietatea face parte din reactiile emotionale fundamentale ale omului, insa nu trebuie sa ne lasam coplesiti de ea.

Face parte din viata si este o reactie normala pe care o traim cand ne simtim amenintati sau in pericol, iar o serie de modificari au loc in organismul nostru, in modul de gandire si in comportament. Modificarile sunt menite sa ne ajute sa facem fata amenintarilor sau pericolelor, in special in momentele in care trebuie sa reactionam rapid pentru a ne apara.

Cand se transforma anxietatea in problema

Pentru a stii cu ce ne luptam trebuie sa intelegem diferenta intre: anxietatea normala si anxietatea patologica care poate avea un impact extrem de grav asupra vietii de zi cu zi.

Problema apare atunci cand suntem complesiti de sentimente negative si ne simtim amenintati indiferent in ce situatie ne-am afla si atunci este necesara invatarea unor strategii alternative de adaptare (la nivelul gandurilor, emotiilor si comportamentelor).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Cel mai frecvent intalnite categorii de tulburari de anxietate sunt:

Tulburarea de panica

Caracterizata prin atacuri de panica recurente si o evitare crescuta a situatiilor care pot declansa aceste atacuri. In timpul acestor atacuri persoanele au impresia ca se sufoca si ca au un atac de cord fara a putea identifica motivul.

Fobia sociala

Este o teama puternica de a fi judecat de catre ceilalti sau frica de a fi pus in situatii jenante.
Nevroza obsesiv-compulsiva - se identifica prin aparitia permanenta a unor ganduri sau imagini nedorite pe care persoana in cauza are mari dificultati in a le scoate din minte si care produc stari intense de spaima sau vinovatie

Tulburarea de stres posttraumatic

Apare dupa trecerea printr-o experienta traumatizanta (abuz fizic, moartea violenta a unei persoane dragi, accident) care a fost asociata cu stari de groaza si neputinta. In urma acestui eveniment persoana continua sa aiba trairi intense de frica, iritabilitate crescuta, insomnii.

Ingrijorarea, frica si gandurile care ne napadesc ca o avalansa sunt simptome ale anxietatii, care deranjeaza cel mai mult si nu intelegem de ce avem astfel de sentimente care par atat de infricosatoare si vin cu un impact puternic asupra noastra.

Foto2: tulburari de anxietate, Shutterstock
Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri