20 August 2014 publicat în Sanatate 2 share-uri

Crioconservarea ovocitelor a devenit in ultimii ani o solutie tot mai frecventa pentru problema varstei si influenta acesteia asupra fertilitatii, iar multe femei prefera sa apeleze la aceasta procedura pentru a-si prezerva ovulele sau ovocitele.

Ovocitele obtinute in urma recoltarii sunt depozitate in azot lichid la -196 grade Celsius pentru o perioada indelungata, pana cand cuplul doreste sa conceapa un copil.

Odata luata decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare si fertilizate in vitro in laborator cu spermatozoizii partenerului. Dupa ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial prin tehnici recomandate de medic in functie de particularitatile medicale individuale.

„Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeasi ca la fertilizarea in vitro, cam de 20-25%. Crioconservarea este o procedura extrem de complexa ce ofera o sansa in plus cuplurilor care au probleme cu conceperea unui copil. Aceasta e recomandata pentru autoconservarea fertilitatii inainte de chimioterapie, radioterapie, in cazul unor boli autoimune, sau care afecteaza sanatatea sistemului reproducator. In plus, in cadrul clinicii Gynera, aceasta procedura se realizeaza si pentru barbati, prin colectarea si congelarea mai multor probe de sperma, in zile diferite. In cazul barbatilor, aceasta necesitate poate aparea inaintea unei vasectomii, inainte de interventii la nivelul testiculelor, in cazul diagnosticului de boli ce determina dificultati in colectarea spermei (dificultati erectile, probleme psihologice, diabet, afectiuni ale maduvei spinarii, boli psihice) sau boli ce duc la scaderea progresiva a calitatii spermei (azoospermia)” sustine dr. Dorina Codreanu, Doctor in Stiinte Medicale cu supraspecializare FIV.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri