12:08, 20 August 2014 publicat în Sanatate 3 share-uri

Crioconservarea ovocitelor a devenit in ultimii ani o solutie tot mai frecventa pentru problema varstei si influenta acesteia asupra fertilitatii, iar multe femei prefera sa apeleze la aceasta procedura pentru a-si prezerva ovulele sau ovocitele.

Comunicat de presa

Pe de alta parte, situatia materiala instabila a cuplurilor cu varste cuprinse intre 20-30 de ani sau aparitia anumitor probleme de sanatate neprevazute constituie alti factori care determina aceasta decizie de a amana casatoria si apoi sarcina. Astfel, in prezent, doar 54% dintre femeile din Romania au o sarcina la varsta recomandata de medici.

Reversul medaliei acestei decizii este ca dupa varsta de 30 de ani, exista o serie de factori care pot ingreuna sau aduce complicatii actiunii de concepere. In plus, pe masura ce inainteaza in varsta, organismul feminin este supus unor noi schimbari ce afecteaza drastic fertilitatea acesteia:

▪ Rezerva ovariana scade: o femeie intre 25 si 35 de ani are in medie 25% sanse sa ramana insarcinata in cursul unui ciclu menstrual. Dupa aceasta varsta, rezerva ovariana este in scadere, iar sansele de sarcina mai sunt doar de 12% la 35 de ani si de 6% la 40.

▪ Captuseala din uter (endometrul) devine mai subtire cu varsta, astfel ca uterul nu poate sustine pana la capat ovulul fecundat.

▪ Secretiile vaginale devin mai putin fluide si resping cu mai multa usurinta spermatozoizii.

Un raspuns ce adreseaza si ofera solutii pentru sporirea sau conservarea fertilitatii feminine pe termen lung este crioconservarea ovocitelor – procedura moderna care permite femeilor sa-si congeleze ovulele sanatoase pentru o conceptie ce va avea loc in viitor.

Cand este momentul sa apelezi la crioconservarea ovocitelor?

Crioconservarea ovocitelor a devenit in ultimii ani o solutie tot mai frecventa pentru problema varstei si influenta acesteia asupra fertilitatii, iar multe femei prefera sa apeleze la aceasta procedura pentru a-si prezerva ovulele sau ovocitele la varsta la care acestea sunt integre si sanatoase, pe la 20-25 de ani, evitand astfel viitoarele probleme cu productia sau calitatea acestora.

Mai mult decat atat, crioconservarea constituie si o modalitate optima de prezervare a fertilitatii pentru femeile care sufera de cancer si urmeaza chimioterapie, intrucat medicatia si terapia cu radiatii pot ingreuna succesul conceptiei, pot altera functiile ovarelor si incetini productia de ovule.

Cum se realizeaza crioconservarea?

Procesul de crioconservare incepe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulatiei si maturarea mai multor ovule. Atunci cand, in urma analizelor si monitorizarii ecografice, se obtine maturarea optima, ovulele sunt recoltate prin punctie ovariana, sub control ecografic. Aceasta se efectueaza prin vagin si presupune explorarea cu acuratete a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizeaza simultan. Punctia ovariana dureaza aproximtiv 20 de minute si necesita anestezie locala.

Foto: ovul - shutterstock.com

Foto homepage: Ovul femeie, Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri