Indiferent de alimentatie, de exercitiile fizice sau de stilul de viata, unele persoane sunt mai predispuse decat altele la acumularea kilogramelor in plus, se arata intr-un nou studiu ale carui concluzii au fost publicate recent pe Daily Mail. Investigatiile oamenilor de stiinta efectuate timp de un an de zile in randul femeilor demonstreaza ca excesul ponderal este cauzat de un dezechilibru chimic care are loc la nivelul creierului, provocand la randul sau un grad de satietate mai scazut.

Indiferent de alimentatie, de exercitiile fizice sau de stilul de viata, unele persoane sunt mai predispuse decat altele la acumularea kilogramelor in plus, se arata intr-un nou studiu ale carui concluzii au fost publicate recent pe Daily Mail. Investigatiile oamenilor de stiinta efectuate timp de un an de zile in randul femeilor demonstreaza ca excesul ponderal este cauzat de un dezechilibru chimic care are loc la nivelul creierului, provocand la randul sau un grad de satietate mai scazut.

Asadar, comparativ cu persoanele slabe, la persoanele obeze, placerea de a consuma alimente consistente este mai mica. Pentru a induce si la nivelul creierului senzatia de satietate si a compensa cumva acest dezechilibru, persoanele obeze mananca mai mult decat ar face-o in mod normal.

Prin studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Texas, Austin, s-a incercat sa se explice de ce unii oamenii ajung la saturatie consumand cantitati diferite de mancare. In ciuda noilor descoperiri, expertii nutritionisti sustin ca lipsa miscarii fizice si excesul de mancare raman in continuare principalele cauze ale obezitatii.

43 de femei tinere au trebuit sa consume shake de ciocolata, fiind monitorizate reactiile localizate in centrul de placere al creierului cu ajutorul unui scaner. S-a urmarit nivelul de dopamina, substanta raspunzatoare de senzatia de placere si satietate ce inunda creierul in timpul anumitor activitati precum mancatul sau bautul. Cu cat dopamina se revarsa mai repede in creier, cu atat persoanele respective simteau un grad de satisfactie mai mare mancand.

De asemenea, cercetatorii au urmarit si modificarile de greutate ale femeilor in anul care a urmat experimentului. Femeile al caror creier a inregistrat un grad de placere mai scazut atunci cand au consumat shake-ul de ciocolata s-au dovedit a fi si cele mai predispuse ingrasarii. De asemenea, aceasta tendinta de acumulare a kilogramelor a fost constatata si la femeile al caror creier prezinta mai putini receptori de dopamina. Pentru a creste gradul de placere resimtit, creste si cantitatea de mancare consumata.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Predispozitia spre ingrasare este data de dopamina.