Poate ca la o prima vedere acest subiect pe care vi-l propun sa-l dezbatem pare unul banal. Da, este cazul sa vorbim despre igiena sexuala si responsabilitatea de a va informa ne revine noua, celor din sistemul medical.

Poate ca la o prima vedere acest subiect pe care vi-l propun sa-l dezbatem pare unul banal. Asa am crezut si eu, ca orice om matur cunoste riguros aceste reguli, insa mare mi-a fost mirarea sa aflu ca lucrurile nu sunt asa chiar de la o farmacista. Da, nu iau in considerare mirosurile din mijloacele de transport in comun caci nu as putea garanta in asemenea situatii cat este vorba despre necunoasterea normelor de igiena si cat ar fi vorba despre neglijenta, insa eu pledam pentru a doua varianta.

Sa revin: ma aflam intr-o farmacie prin centrul “Micului Paris” si, ca orice femeie care se ingrijeste am cerut o cutie de protej-slipuri. In general aceste farmacii sunt cu autoservire numai ca acea cutiuta se afla in spatele casieriei de data aceasta, asa ca m-am vazut nevoita sa o cer. Mare mi-a fost insa mirarea cand domnisoara farmacista (sau doamna) cu o varsta ce parea putin trecuta de 30 de ani nu stia ce produs ii cer. Am repetat de trei ori, insa pana la urma a trebuit sa arat cu degetul. Da, este cazul sa vorbim despre igiena sexuala si cred ca nu e vina oamenilor, ci a celor care au responsabilitatea de a-i informa, responsabilitate ce ne revine noua, celor din sistemul medical.

Asadar, sa incepem discutia in care nu ma voi lega neaparat despre bolile cu trasmisie sexuala, despre protectia impotriva acestora voi spune doar atat: prezervativul ofera cea mai mare protectie, insa nu maxima sau nu totala, unele boli se pot transmite si in cazul folosirii acesuia, cum ar fi virusul papilloma uman (HPV) care se poate capata prin contactul cutanat.

Spalarea corecta a zonelor genitale

La femei

Trebuie mentionat ca femeile sunt mai predisupse infectiilor genitale externe sau intravaginale ori chiar a trompelor uterine si a ovarelor (anexite, ovarite) din mai multe motive anatomice topografice, cum ar fi distanta foarte mica intre zona genitala si cea anala. Se stie ca in zona anala sunt foarte multe bacterii cu potential infectant in privinta organelor genitale, bacterii ce provin din defecatie de la nivelul intestinului gros. Aceste bacterii pot ajunge la nivel genital foarte usor, prin folosirea incorecta a hartiei la toaleta (din spate in fata, corect este din fata in spate) sau pur si simplu prin intermediul lenjeriei intime. Aceste bacterii se pot inmulti rapid, pot obstrua (astupa) orificiile de secretie a glandelor locale (glande de lubrefiere, foliculi pilosi, glande seboreice etc.) si pot duce la aparitia iritatiilor sau chiar a furunculilor ori, mai grav, a infectarii glandelor Bartholin (bartolinita), infectie rara insa grava care se extinde prin grasimea pelvina la organele din abdomenul inferior.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri