Stiti cum sunt digerate alimentele, ce drum parcurg acestea si ce transformari pana ce ajung hrana celulelor noastre? Expertul nostru va ofera informatii esentiale despre etapele digestiei.

INTESTINUL SUBTIRE

In general, intestinul subtire este locul in care are loc absorbtia nutrientilor. Insa acest lucru nu se petrece imediat.

Prima parte a intestinului subtire, duodenul este ,,puntul fierbinte” al digestiei, deoarece aici se scurg sucurile gastrice din ficat si pancreas prin canalul coledoc si prin ductul pancreatic. Aceste sucuri sunt agentii principali ai descompunerii alimentelor, desi peretele intestinului subtire produce si sucuri gastrice proprii.

Dupa duoden, urmeaza segmentul central al intestinului subtire-jejunul- unde sunt absorbiti in corp cei mai multi nutrienti. Ultima parte a intestinului subtire, numita ileon, comunica la celalalt capat cu intestinul gros sau colonul.

Chimul este digerat in continuare, mai multi nutrienti sunt absorbiti, iar ceea ce ramane trece mai departe prin intestinul subtire, prin intermediul unei contractii musculare propagate sub forma de unde si numite peristalism.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

INTESTINUL GROS (COLONUL)

In timp ce intestinul subtire este implicat in primul rand in digestie si absorbtie, intestinul gros pregateste eliminarea resturilor alimentare (in principal fibre nedigerate, alimente neabsorbite, bacterii si celule moarte).

Aceste doua zone -zona de bucatarie si zona de reziduuri- sunt separate una de cealalta printr-o formatiune musculara numita valva ileocecala. Daca aceasta valva nu functioneaza cum trebuie, exista pericolul ca unele organisme nedorite sa treaca din intestinul gros in cel subtire, provocand infectii intestinale.

Desi unii nutrienti sunt absorbiti si din colon, rolul principal al acestuia este cel de a reabsorbi apa din chim si de-a deplasa mai departe materialul rezidual, gata de eliminare. In felul acesta se reabsoarbe aproximativ 1 litru de apa pe zi. Inca o data, contractiile musculare peristaltice ajuta la deplasarea materialului in rect, ultima parte a colonului.

Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri