"Cu neuronii oglinda nu trebuie sa pretindem ca suntem in pielea altei persoane... ne aflam practic in mintea unei alte persoane."- Marco Iacoboni

Neuronii oglinda – miracolul stiintific al conexiunii dintre oameni

Neuronii-oglinda nu sunt doar niste celule obisnuite. Sunt celule care pot citi mintea umana, iar descoperirea lor este recenta. Giacomo Rizzolatti, specialist in neurostiinta si profesor in cadrul Universitatii din Parma, Italia, este cel care i-a descoperit in 1996. Studiind in laborator activitatea creierului la maimutele mamac, cercetatorii au constatat existenta in creierul maimutelor a unei clase speciale de celule care se “aprindeau’ atunci cand animalul respectiv vede sau aude o actiune sau cand facea la randul sau aceeasi actiune. Au urmat alte cercetari, de data aceasta asupra creierului uman, cu rezultate mult mai surprinzatoare.

Ceea ce este cu adevarat extraordinar si flateaza fiinta umana este faptul ca neuronii oglinda prezenti la om sunt de departe mai inteligenti, mai flexibil si mai evoluati decat neuronii oricarei alte specii animale de pe pamant. Sa fie inca o confirmare a faptului ca ne-am nascut pentru a fi fiinte sociale? Cert este ca abilitatile sociale ale oamenilor au evoluat de-a lungul timpului intr-un mod sofisticat si fascinant, neegalat de o alta specie coabitanta de pe Terra.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

“Suntem extraordinare creaturi sociale. Supravietuirea noastra depinde de intelegerea actiunilor, a intentilor si a emotiilor celorlalti. Iar neuronii oglinda ne ingaduie sa pricepem intentiile altora nu prin intelegere conceptuala, ci prin simulare directa. Prin A SIMTI, nu prin A GANDI”, spune Rizzolatti intr-un articol publicat in New York Times .

Activitatea acestor neuroni speciali a fost inregistrata in anumite zone corticale ale creierului. Creierul uman este inzestrat cu un sistem complex de neuroni-oglinda cu roluri complexe. Iar cand spunem roluri complexe, nu ne referim doar la a intelege actiunile celorlalti, dar si la a le intelege intentiile, comportamentul, emotiile. Neuronii-oglinda sunt o informatie stiintifica relativ recenta, insa descoperirea lor ne poate ajuta sa intelegem modalitatea de a invata a copiilor, atractia oamenilor pentru un anumit tip de dans, muzica, sport, etc, dependenta de pornografie sau chiar impactul negative al violentei atat de prezente intr-o forma sau alta la televizor, se arata in acelasi articol.

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri