12:05, 8 Mai 2008 publicat în Sanatate

Daca depresia si anxietatea fac ravagii in randul oamenilor de diverse categorii de varsta, gandurile paranoice si temerile nejustificate nu ne ocolesc nici ele, se arata intr-un nou studiu aparut recent.
Daca depresia si anxietatea fac ravagii in randul oamenilor de diverse categorii de varsta, gandurile paranoice si temerile nejustificate nu ne ocolesc nici ele, se arata intr-un nou studiu aparut recent in Revista Britanica de Psihiatrie, ale carui rezultate au fost publicate si in ziarul New York Times. Halucinatiile, schimbarile bruste de atitudine, suspciunile cu privire la pericole iminente sau sentimentele de persecutie si amenintare sunt din ce in ce mai dese in randul oamenilor obisnuiti. Si daca pana acum se credea ca astfel de temeri irationale apar doar la persoanele cu tulburari mentale, cercetari recente au demonstrat ca gandirea paranoica a devenit aproape la fel de comuna ca si depresia sau anxietatea.

Noutatea acestui experiment la care au participat 200 de voluntari a constat in simularea virtuala a unei calatorii cu metroul timp de patru minute. In timpul calatoriei cu metroul, pasagerii au fost inconjurati de alte personaje “virtuale”. De obicei, gandurile paranoice sunt declansate de anumite gesturi sau actiuni precum privitul fix sau rasete puternice, insa scenariul calatoriei nu a fost unul iesit din comun. Oamenii virtuali executau aceleasi actiuni si gesturi pe care le fac oamenii in mod normal in timpul unei calatorii cu metroul: unii citeau ziarul, altii ascultau muzica, altii zambeau, iar altii se holbau pur si simplu. Unora dintre voluntari, calatorii virtuali li s-au parut prietenosi sau detasati, iar calatoria- una obisnuita. Pentru 40% dintre participanti insa, calatoria nu a fost deloc placuta. Conform marturisirilor participantilor, o parte din acestia au experimentat cel putin un gand paranoic legat de potentialele pericole care ar putea sa apara in timpul acestei scurte calatorii.

Simularea pe calculator a fost condusa de profesorul doctor Daniel Freeman, cercetator la Institutul de Psihiatrie din Londra. “Reactiile pe care le-au avut insa participantii cu privire la colegii de calatorie au variat de la persoana la persoana. Un pasager a avut impresia ca unul dintre pasagerii virtuali a avut un comportament dubios, de parca se pregatea sa amplaseze o bomba. Unui alt pasager i s-a parut ca un pasager virtual se pregatea sa fure, in timp ce un alt voluntar s-a temut ca ar putea fi victima unui abuz sexual. Cercetatorii au descoperit ca aceste ganduri erau manifestate indeosebi de persoanele negativiste, in permanenta nelinistite si preocupate, ce nu aveau o parere prea buna despre ele insele si care erau predispuse tulburarilor de anxietate.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri