"Viata este plina cu oportunitati prin intermediul carora inveti despre libertatea emotionala. Fiecare succes. Fiecare durere. Fiecare inima franta. Fiecare pierdere. Fiecare castig. Iar felul in care te transporti pe tine insati prin aceste incercari determina cat esti de liber".- Judith Orlof

“Un om care este propriul stapan poate pune capat unei suferinte la fel de usor cum poate da nastere unei placeri. Nu vreau sa fiu la mila emotiilor mele. Vreau sa le folosesc, sa ma bucur de ele, sa le domin.” - Oscar Wilde

Nu este usor sa fii liber din punct de vedere emotional. Pentru ca libertatea emotionala face apel la autocontrol. Pentru ca nu este usor sa nu te lasi dominat cand circumstantele par a fi create astfel incat sa te lasi dominat. Nu este usor sa nu te lasi influentat de abuzurile verbale, de pretentii si autopretentii desprinse de realitate. Nu este usor sa nu-ti schimbi starea de dispozitie in functie de starile de dispozitie ale celorlalti. Nu este usor sa nu urmezi cursul raului sis a spui ca nu vrei sa fii manios cand toata lumea in jurul tau mugeste de manie si nervi. Nu este usor sa incetezi sa manipulezi daca ti se pare ca ai cu adevarat nevoie de ceva. Nu este usor sa nu te lasi manipulat daca se face apel la simpatie si ratiune, la vinovatie si lanturile cu care te leaga obligatiile.

Libertatea emotionala inseamna a merge complet pe mana emotiilor tale, fara a deveni o victima a lor. Fiecare dintre noi poate alege libertatea emotionala. Putem simti pozitiv si putem invinge emotiile nocive. Este timpul sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce simtim si sa oprim din a simti ceva negativ, daca constientizam ca acel ceva ne face rau emotional. Libertatea emotionala nu este gratuita. Ea ne parvine cu mult efort, bunavointa si dorinta personala de a ne vindeca emotional. Libertatea emotionala este echivalenta cu ingroparea emotiilor neplacute, cu eliberarea sentimentului de invinovatire a celorlalti si autoinvinovatirii, cu vindecarea obsesiilor, cu lasarea in urma a obiceiurilor si a constrangerilor, cu spulberarea dorintei de a a te identifica cu cineva, cu ruperea de dependenta si autodistrugere, cu renuntarea la criticism, cu ruperea de cerintele absurde ale celor din jurul tau.

Este adevarat ca nu ne putem schimba emotiile sau controla in totalitate. Este adevarat ca infaptuim gest de curaj si nebunie minunata sa indraznim sa le rupem din radacina pe cele fatale, nefaste. Este adevarat ca dam nastere unor acte care incurajeaza viata si capacitatea de a fi atunci cand scoatem la lumina emotii frumoase. Este adevarat ca risti sa fii aratat cu degetul daca emani lumina intr-o lume intunecata, daca esti fericit in timp ce toata lumea din jurul tau e trista. Este adevarat ca ne este frica de simtire, ca ne este teama de emotii. Cui nu-i este teama ca ar putea pierde controlul? Cui nu-i este teama ca ar putea simti durerea? Din nou?... Cui ii este usor sa traiasca la unison cu emotiile tale daca am fost crescuti invatand ca a simti prea mult este un lucru rau si ca emotiile trebuie ascunse? Cui nu ii este frica sa mai simta daca in ziua de astazi nici nu mai stim ceea ce simtim cu adevarat? Dar nu ati observat ce fiinte frumoase si superbe suntem atunci cand simtim frumos si superb?
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri