Legatura de sange: Psihologia masculina si ordinea nasterii

12:09, 24 Septembrie 2010 publicat în Psihologie

Adunand si punand cap la cap concluziile mai multor psihologi, va prezentam principalele trasaturi ale barbatilor in functie de ordinea in care s-au nascut si de rolul pe care l-au jucat in copilarie in familie.

Oricat de aberant sau lipsit de logica ar parea, ordinea nasterii ne poate influenta intr-un procent covarsitor personalitatea si felul de a relationa cu ceilalti. Sunt psihologi renumiti care acorda mare credit acestei teorii si care incearca sa o demonstreze prin exemple concludente. Kevin Leman - autor al cartii “The Birth Order Connection: Finding and Keeping the love of your life” si William CaneThe Birth Order Book of Love” , psihologi reputati incearca sa demonstreze efectul pe care ordinea nasterii il are asupra formarii personalitatii unei persoane, dar si a gasirii persoanei si relatiei potrivite. Leman considera ca diferentele de personalitate intre rudele de gradul I rezidua din ordinea nasterii , dar si din felul in care parintii s-au purtat cu acesta tinand cont de statutul lor in familie (mezin, primul nascut, mijlociu sau singurul copil).

Adunand si punand cap la cap concluziile mai multor psihologi, va prezentam principalele trasaturi masculine in functie de ordinea in care s-au nascut si de rolul pe care l-au jucat in copilarie in cadrul familiei. Despre compatibilitatea si tipurile de relatii pe care acesti barbati le stabilesc cu sexul opus, vom vorbi intr-un articol viitor.

Citeste si:
Artizani autentici, material eco din pânză și bumbac: IA românească...
Artizani autentici, material...

Barbatul singur la parinti – Barbatul singur la parinti prezinta trasaturi comune cu ale primului nascut si ale mezinului. Ca si copil, era adesea rasfat si laudat si monopoliza resursele si atentia parintilor, nefiind necesar sa concureze cu nimeni pentru a le primi. Era poate putin prea matur pentru varsta sa, prea responsabil, prea serios si organizat, sau din contra prea sensibil, prea superfic ial, prea lipsit de obligatii si responsabilitati. Adultul este individualist, ambitios, perfectionist, increzator in propria persoana, orientat spre cariera si realizarea profesionala, dorind sa fie primul in domeniul in care activeaza. Stresul si dorinta de perfectiune il pot face sa devina agitat si irascibil.

Barbatul mezin– Copilaria mezinului a fost mai relaxata si mai putin stricta decat a celorlalti frati pentru ca parintii si-au consumat energia disciplinandu-i pe ceilalti. De asemenea, in copilaria mezinului nu a existat presiunea responsabilitatii care revine de obicei fratelui mai mare. Adultii mezini sunt predispusi schimbarii si nu se feresc sa isi asume riscuri. Au o fire aventuroasa, stiu sa manipuleze pentru a obtine ceea ce isi doresc, sunt sociabili si deschisi, optimisti si veseli, intampinand uneori dificultati in asumarea responsabilitatilor si a obligatiilor. Din cauza faptului ca au fost “cei mici” in copilarie, au fost mai rasfatati si mai alintati decat ceilalti membri ai familiei. Prin natura firii lor si datorita faptului ca toata afectiunea parintilor s-a revarsat asupra lor sunt extrem de afectuosi. Urasc disputele si certurile, fiind adeptii diplomatiei si ai evitarii conflictelor. S-au obisnuit sa fie placuti de catre cei din jur.

Citeste si:
Zodia Pești - zodia viitorului! 10 MOTIVE pentru care ultima zodie...
Zodia Pești - zodia...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri