26 Martie 2019 publicat în Psihologie 164 share-uri

Dacă îți place această literatură, îți recomandăm mai jos șapte romane psihologice.

Romanele psihologice sunt extrem de ofertante când vine vorba despre construcția unui personaj, urmărit mai ales din perspectiva analizării stării lui mentale și sufletești. Îți recomandăm șapte astfel de scrieri în care credem.

Surse pentru cele mai bune filme thrillere sau pentru dezbateri de după, cărțile psihologice sunt livrate în fiecare an pe rafturile bibliotecilor. Însă, puține reușesc să se remarce din marea de propuneri. Pentru că doar unele izbutesc să facă un portret atât de convingător al personajelor din poveste, lucru care ar trebui să fie esențial. Pentru că romanele psihologice se concentrează asupra emoțiilor și stărilor mentale ale protagoniștilor. Totul din prisma motivațiilor, circumstanțelor, vieții acestora. Cel mai des veți fi martori la monologuri interioare sau scene de flashback ca să înțelegi mai bine ce a conturat astfel personajul. Poveștile nu sunt unele confortabile și ușoare, încărcându-te cu povara lor.

Dacă îți place această literatură, îți recomandăm mai jos șapte romane psihologice.

Colecționarul de John Fowles

Romanul “Colecționarul” este unul original, semnat de John Fowles. Se pune în centrul poveștii idila dintre un funcționar și o studentă la Arte. Hotărât să stabilească o legătură afectivă între el și viitoarea sa victimă dintr-o colecție de cuceriri, descoperă că banii nu înseamnă totul. Astfel că, dacă nu o poate cuceri pe cea pe care o place, o răpește. Cu multiple implicații sociale, romanul este considerat primul thriller psihologic - se remarcă printr-un ritm lent.

O poți comanda aici

Inocentul de Ian Mcewan

Romanul psihologic “Inocentul”, scris de Ian McEwan, ne trimite în Berlinul din ‘55-’56, când începea Războiul Rece. Cu spionaj, povesti de dragoste și cercetări, întreaga carte este construită în baza unui fapt real care a însemnat construcția unui tunel secret săpat de americani și britanici, pentru a intercepta liniile de comunicații ale sovieticilor. S-a făcut și o ecranizare, cu Anthony Hopkins, Isabella Rossellini și Campbell Scott.

O poți comanda aici

Camera de Emma Donoghue

Probabil ați văzut deja filmul cu Brie Larson în rolul principal, într-o interpretare care i-a adus multiple premii, inclusiv un Oscar. Romanul “Camera” este dureros și sufocant. Urmărește și surprinde dezvoltarea cuiva care a învățat să trăiască închis. Cartea spune povestea unui băiețel care s-a născut într-o cameră și care nu știe decât viața de acolo. Este fiul unei tinere care a fost răpită și abuzată ani la rând. Acesta descrie totul cititorului care are acces la mintea lui naivă.

O poți comanda aici

Lovely Bones de Alice Sebold

În 1973, Susie Salmon, o copilă de 14 ani, se lăsă păcălită și ademenită de un vecin să intre într-o pivniță în mijlocul unui câmp și o omoară. Romanul surprinde viața de după moarte a acesteia, care vede cum se adaptează părinții și prietenii la pierderea ei, timp în care ea este neputincioasă și încearcă să își găsească liniștea. Și cartea asta a fost adaptată, în regia lui Peter Jackson.

O poți comanda aici

Still Alice de Lisa Genova

Un roman psihologic care reușește să intre în profunzimea minții umane, dintr-o perspectivă nouă. Cartea ne-o pune în centrul poveștii pe Alice, o femeie de carieră, mamă și soție perfectă, care își vede viața dată peste cap când începe să dea semne de Alzheimer. Totul este redat din perspectiva protagonistei, care este profesor de psihologie. În timp ce încearcă să învețe despre noua sa boală, descoperă că valoarea ei stă nu doar în abilitatea de a-și aminti lucruri.

O poți comanda aici

House of Leaves de Mark Z. Danielewski

O literatură complexă, de 700 de pagini, care reinventează romanul psihologic. “House of Leaves” se concentrează asupra unei familii care descoperă, atunci când se mută într-o nouă locuință, că noua casă este mult mai mare în interior decât este în exterior. Este o combinație între spaime și psihoze, una destul de bună și confuză, mai ales că personajele nu sunt tocmai obișnuite.

O poți comanda aici

Tampa de Alisa Nutting

Celeste Price este o profesoară dintr-o așezară urbană unde fiecare se cunoaște cu fiecare. Este atrăgătoare, are un soț bogat și respectabil. Are, însă, o obsesie - băieții de 14 ani. Romanul combină satira cu jocul erotic și temele psihologice care sunt redate uimitor de bine pe fundalul societății moderne. Un roman psihologic nu tocmai comod.

O poți comanda aici

Foto homepage: Yurii Zymovin /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri