4 Februarie 2019 publicat în Psihologie 21 share-uri

Pentru a cultiva toleranța ca stil de viață, psihologul Lenke Iuhoș consideră că putem aplica 4 pași extremi de utili:

România se află pe locurile fruntașe în Europe atunci când vine vorba de șovinism cultural, 66% dintre români sunt de părere că, indiferent că oamenii nu sunt perfecți, cultura noastră este mai bună decât a altora.

Studiul realizat de Pew Research Center arată că doar grecii (89%), rușii (69%), bulgarii (69%) și bosniacii (68%) sunt în fața noastră în ceea ce privește atitudinile de superioritate față de alte popoare. La polul opus regăsim țări precum Spania (20%), Estonia (23%) sau Suedia (26%).

În opinia psihologului Lenke Iuhoș , șovismul cultural – adică afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora - este o atitudine puternic nocivă care s-a propagat în ultimele decenii, atitudine din care se pot naște curente extrem de periculoase pentru societate, precum naționalismul extremist sau chiar rasismul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

“Putem spune, fără teama de a greși, că șovismul cultural reprezintă un derapaj de la democrație, deoarece poate scoate dintr-un popor cea mai neagră latură a sa. Atunci când mult peste 50% dintre oameni sunt convinși că a lor cultură este mai bună decât a altora, nu mai putem vorbi de relații echilibrate de cooperare, iar orice discuție sau negociere cu o altă persoană – indiferent că este concetățean sau străin – nu pleacă de la același nivel, ci de la prezumții eronate, ceea ce va conduce la impunere credințelor și valorilor cu forța”, explică psihologul.

Cum să aplicăm toleranța în fiecare zi?

Toleranța este cea mai importantă atitudine care poate combate superioritatea față de alții și aceasta poate fi cultivată în fiecare zi prin comportamentul echilibrat față de ceilalți, față de părinți, față de prieteni, profesori, cunoștințe sau față de străinii cu care vom interacționa. Pentru a cultiva toleranța ca stil de viață, psihologul Lenke Iuhoș consideră că putem aplica 4 pași extremi de utili:

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

1. Gândeşte înainte să vorbeşti, fii binevoitor şi ascultă ce are de spus cineva înainte să reacţionezi.

“Este total neproductiv, ba chiar nedrept, să credem că deținem adevărul absolut. Chiar mai mult, este incorect față de persoanele cu care interacționăm să avem o reacție negativă înainte ca aceasta să-și expună ideile. Toleranța înseamnă, întâi de toate, să ascultăm ceea ce are cel din fața noastră de spus, deoarece o să avem surpriza să constatăm că majoritatea lucrurilor pe care le învățăm și le înmagazinăm provin de la alții”, declară psihologul.

2. Interesează-te de punctul de vedere al celuilalt şi încearcă să găseşti interesele comune pe care le aveţi, dincolo de diferenţe.

“În viața de zi cu zi, nu există persoană care să fie total incompatibilă cu tine. Chiar dacă de multe ori părem atât de diferiți, întotdeauna există interese și puncte comune care ne leagă. Viața devine cu atât mai frumoasă cu cât descoperim în celălalt lucrurile care ne unesc, nu cele care ne separă”.

5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri