4 Februarie 2019 publicat în Psihologie 708 share-uri

Inteligența emoțională este mai importantă decât inteligența mentală pentru succesul nostru în viață, spun specialiștii.

Inteligența emoțională se referă la abilitatea de a identifica și gestiona propriile emoții, cât și emoțiile celorlalți. În general, inteligența emoțională presupune abilitatea de a avea conștientizări în legătură cu stările noastre interioare, de a le identifica și numi; capacitatea de a gestiona aceste emoții și de a ști cum să ne folosim abilitățile interioare în raport cu ceilalți sau pentru a rezolva anumite situații de viață. De asemenea, inteligența emoțională presupune și capacitatea de a gestiona și înțelege emoțiile celorlalți.

Mai simplu spus, atunci când suntem inteligenți emoțional nu mai lăsăm emoțiile sa ne conducă viața ci avem capacitatea de a le gestiona si a le transforma într-un ajutor.

10 semne că te-ai maturizat din punct de vedere emoțional

1. Înțelegi că acel comportament nesuferit al oamenilor, acel comportament pe care adesea aveai tendința de „a-l pune la suflet” nu este decât rezultatul fricilor și anxietăților pe care acești oameni le ascund în ei. Când te-ai maturizat din punct de vedere emoțional, tinzi să nu mai iei nimic personal și nu mai simți nevoia de a avea tot timpul dreptate. Ajungi să vezi comportamentul celorlalți mult mai nuanțat, nu ai să te mai grăbești să tragi concluzii pripite și să te simți atacat/a.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

2. Ți-ai iertat părinții fiindcă ai conștientizat că și ei au avut de dus propriile lupte și că nu le-a fost ușor. Înțelegi că tot ce au făcut a fost de la nivelul la care ei au avut acces.

3. Când te-ai maturizat din punct de vedere emoțional, ai învățat să ai mai multă încredere în tine, dar nu într-un mod narcisist și fals, nu pentru că alții ar fi mai prosti sau mai puțin valoroși decât tine, ci pentru că știi că toți oamenii au bătăliile lor interioare de dus.

4. Când te maturizezi emoțional nu mai pui atât de multă presiune pe tine însuți. Ai dat volumul mai încet la acea voce interioară care se grăbea să te judece și să fie nemulțumită de tine în orice clipă. Când te maturizezi emoțional știi că orice pas greșit nu este decât o altă treaptă către evoluție. O persoană trezită emoțional știe că pe parcursul vieții suntem într-un proces continuu de învățare și dezvoltare.

10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi 10 rochii maxi superbe pentru zilele calde de primăvară Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

5. Îți dai seama ce influență enorma au asupra stărilor noastre interioare, chiar acele mici aspecte ale vieții: orele de somn, nivelul de zahăr din sânge, nivelul de stres din jurul tău. Așa încât, nu ai să ridici niciodată discuții importante sau problematici în astfel de situații.

6. Înțelegi că atunci când oamenii apropiați ție sunt răzbunători, melodramatici, ei încearcă mai degrabă să îți atragă atenția în singurul mod pe care îl cunosc mai bine. Așa că ai învățat să detectezi ce se ascunde în spatele acestor momente nu prea impresionante manifestate de cei dragi și în astfel de zile reușești să le răspunzi mai degrabă cu înțelegere și iubire, decta cu judecată.

7. Ai renunțat la resentimente. Dacă cineva s-a purtat urât, nu mai ții furie, frustrare și dorința de răzbunare în tine cu zilele, ci mergi mai departe cu iertare și înțelegere. De asemenea, știi foarte bine să pui limite acestui comportament într-un mod matur. Nu faci o dramă, ci îți exprimi pe un ton clar și calm lucrurile care te deranjează.

Blugii cargo - din nou în tendințe! 10 modele de jeanși moderni, cu buzunare în stil cargo Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Pantofii slingback - șic și în tendințe în această primăvară! 10 modele adorabile de pantofi slingback

8. Știi când să pleci. Dacă observi ca o persoană din anturajul tău nu îți mai este benefică, știi să te protejezi și vei pleca. Dar vei pleca nu cu un suflet greu, încărcat de remușcare și furie pe acea persoană, ci cu înțelegere față de nivelul la care aceasta se află. Pleci dorindu-i binele, dar în același timp îți asumi acest gest pentru că, fiind în contact cu tine și ființa ta adâncă, știi că în primul și în primul rând, de tine trebuie să ai grijă.

9. Te îndrăgostești mai greu. În trecut părea atât de simplu să te îndrăgostești instant! Dar acum, fiind mult mai conștient/ă de dedesubturile emoționale ale oricărui sentiment puternic, aspecte ascunse care uneori semnifică traume sau nevoi emoționale neîmplinite, nu mai ai cum să cazi atât de ușor în aceeași „plasă”. Dar atunci când te îndrăgostești din nou, cu siguranță o faci într-un mod mult mai sănătos, mai așezat, iar relația în sine este clădită pe un alt tip de valori: încredere, respect și sprijin reciproc.

Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

10. Când te maturizezi emoțional, înveți să te ierți. Te ierți pentru ceea ce nu ai reușit, pentru limitările tale, pentru vulnerabilitatea ta. Și este atât de reconfortant! Treptat, îți iei o mare presiune din suflet și aduci mai multă ușurătate în ființa ta, ceea ce în mod surprinzător îți deschide calea către mai multe oportunități și îți dă mai multă energie.

Featured foto by Nina Buday via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri