6 Septembrie 2018 publicat în Psihologie 1814 share-uri

La început par fermecători și seducători. Dar o observație atentă și o înțelegere a tulburării de personalitate denumită Narcisism, te ajută să identifici încă de la început o astfel de persoană care poate să fie periculoasă pentru sănătatea ta psiho-emoțională.

4. Narcisistul cere să fie adulat

Simplă atenție nu este suficientă pentru narcisiști. Persona lor grandioasă îi face să se simtă îndreptățiți în tot și în toate. Au nevoie de o admirație particulară și un tratament special. Acasă cer aservire și adorație fără să și fi câștigat în vreun fel aceste drepturi și nu răspund deloc cu reciprocitate. În magazine, hoteluri, restaurante se așteaptă să primească cel mai bun tratament.

Dacă narcisistul se simte neobservat, nu va ezita să creeze o scenă, să izbucnească și să pedepsească.

5. Narcisistul are episoade de furie îngrozitoare

Se crede că narcisismul este rezultatul unei răni emoționale fundamentale care s-a petrecut în prima sa copilărie – rana narcisică. Așa încât, narcisistul este foarte sensibil la orice urmă de critică sau judecată. Are o formă extremă de defensivă și sentimentul că i se cuvine totul și nu va fi niciodată capabil sa își asume o responsabilitate sau o greșeală. În schimb, va devia și proiecta vina asupra celorlalți.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Dacă se simte amenințat, narcisistul va dezlănțui un contra-atac violent, explodând într-o furie care depășește furia obișnuită. Uneori devin agresivi fizic.

6. Narcisistul abuzează de social-media

În mediul online nu este deloc dificil să recunoști o persoană narcisistă. Sunt foarte buni utilizatori de social media (ex. Facebook), unde vor să își prezinte o persoanalitate perfectă și să strălucească mai mult decât oricine. O persoană cu trăsături narcisice are tendința de a poșta des, arătând mereu o imagine idealizată a sa și a vieții sale. Va posta mereu imagini flatante care să îi scoată în evidență cele mai deosebite trăsături.  Când postează imagini cu membri ai familiei, aceștia par mai degrabă precum niște accesorii ale unui stil de viață.

Ca să pară populari, narcisiștii au tendința de a colecta un număr mare de prieteni și urmăritori, chiar dacă marea majoritate sunt străini sau cunoștințe.

7. Narcisistul nu are un cod moral

Ca să își crească egoul extravagant și ca să se apere de sentimente intolerabile de vulnerabilitate, narcisiștii recurg la o serie de arme emoționale agresive și manipulatoare:

Critică, intră în competiție, încalcă limite personale, manipulează, terorizează, minte, învinuiește, face de rușine, depreciază, ridiculizează, neagă, proiectează, neagă emoțiile celorlalți (gaslight), deviază responsabilitatea, face pe victimă.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri