Oricât de straniu ar fi, însă abilitatea de a fi singur este condiţia pentru abilitatea de a iubi. (Erich Fromm)

Dragostea este o stare în care o persoană este capabilă să simtă și să experimenteze indispensabilitatea sa absolută.

În primul rând, dragostea nu este o relație cu o anumită persoană; este o atitudine, o înclinație a caracterului care determină “apropierea” unei persoane de lume ca întreg, nu doar față de singur “obiect” al dragostei. Dacă o persoană iubește doar o singură persoană și este indiferentă față de ceilalți oameni, dragostea să nu este dragoste, ci un atașament simbiotic sau un egocentrism exagerat.

Dragostea este o provocare constantă – este mișcare, dezvoltare, cooperare, consimțământ sau conflict, bucurie sau tristețe.

fericire cuplu, tristete cuplu, iubire cupluFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV /Shutterstock

Dragostea infantila se calauzeste dupa principiul: “Te iubesc fiindca sunt iubit.” Dragostea matura se calauzeste dupa principiul: “Sunt iubit fiindca iubesc”. Dragostea imatura spune: "Te iubesc pentru că am nevoie de tine." Dragostea matură spune: "Am nevoie de tine pentru că te iubesc."

Dragostea este o putere care produce dragoste.

A avea încredere într-o altă persoană înseamnă să fii sigur de fiabilitatea și imutabilitatea atitudinilor tale fundamentale.

Este imposibil să iubim şi să fim înţelepţi.

Iubirea e singurul răspuns de bun simţ la problematica existenţei umane.

Dragostea nu este ceva natural. Ea cere mai degrabă disciplină, concentrare, răbdare, încredere și depășirea narcisismului. Nu este un sentiment, este practică.

Iubirea este grija activă pentru viaţă şi cultivarea a ceea ce iubim.

Dacă o persoană este capabilă să iubească creativ, ea se iubește și pe sine.

Foto homepage: Max4e Photo /Shutterstock

Garbo iti recomanda si articolul:

Iubirea nu e ceea ce crezi! Cele 5 tipuri de iubire dupa Erich Fromm


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce este Iubirea cu adevărat? 20 de explicații de la psihanalistul Erich Fromm care nu te vor lăsa rece.