12 Aprilie 2018 publicat în Psihologie 40 share-uri

Fricile noastre ascunse au voce: Dr. Kent Hoffman va ține la București un curs aprofundat despre strategiile inconștiente pe care le aplicăm în relațiile noastre apropiate.

Inteviu cu Dr. Kent Hoffman despre strategiile inconștiente pe care le practicăm să ne păzim de durere

Dr. Kent Hoffman: Cum mi-am salvat mariajul

Iulia Sima – Garbo.ro: În ce mod este modelul Core Sensitivities revoluționar în modul prin care înțelege suferința umană?  
 
Kent Hoffman: Este revoluționar doar în modul prin care oferă un instrument de evaluare la îndemână pentru noi toți (clinicienii, partenerii romantici, părinții, colegii) ca să ne înțelegem mai bine și să avem mai multă empatie pentru modul cum toți suferim. Și scoate vina din ecuație. Când conștientizarea ajunge la un alt nivel, modul nostru de a înțelege se petrece cam așa: „Desigur că am făcut acest lucru, astfel încât să nu mai simt durerea. Dar nu, asta nu mă face o persoană rea ci doar o persoană-speriată-de-durere. Și asta înseamnă pur și simplu să fii uman. Poate data viitoare, nu voi mai fi atât de speriat.”
 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023

Foto: Shutterstock/ nuvolanevicata

Este o abordare care nu judecă și care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și pe ceilalți. Personal, mie mi-a schimbat căsnicia. În trecut nu puteam să înțeleg sensibilitatea la siguranță a soției mele. Nevoia ei de distanță se simțea ca o respingere și o critică la adresă sinelui meu sensibil la stimă. Dar odată ce am înțeles că are tot dreptul la distanța ei și că în același timp ea își dorește și apropierea, lucrurile s-au schimbat. Tadaam, mariaj salvat!
 

Iulia Sima – Garbo.ro: Modelul Core Sensitivities schimbă și modul cum specialiștii se raportează la problemele specifice ale clienților lor?

Kent Hoffman: Absolut! În supervizarea pe care o practic cu clinicieni din întreaga lume, este esențial ca ei să cunoască această teorie. Pe măsură ce o fac, ei reușesc să facă un sens mult mai rapid în legătură cu problema clienților lor. Există acum un mod de a înțelege cum anumite gânduri și emoții sunt defensive în natura lor și parte a unei strategii inconștiente de a evită o suferința particulară. Având o hartă clară despre ceea ce se întâmplă, face că terapia să fie mult mai de succes. O consider o necesitate pentru absolut orice clinician cu care eu lucrez. Ce este cool în legătură cu acest lucru este că ei găsesc mereu această paradigma că fiind de ajutor, indiferent de direcția în care s-au educat.  

NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Foto: Shutterstock/ Victor Tondee
 
Core Sensitivities cu Kent Hoffman – O abordare care scoate vina din ecuație 

Iulia Sima – Garbo.ro: Și, Kent, am o curiozitate personală – și sper ca aceasta să răspundă și curiozității altora - modelul Core Sensitivities are o abordare diferită față de perturbările de personalitate de obicei demonizate de către public și psihologi, de exemplu Tulburarea Narcisica? Și… este posibil că o astfel de tulburare să fie vindecată?

Kent Hoffman: Da, abordarea noastră este cea care nu demonizează! Noi lucrăm cu fiecare strategie predictibilă cu credința că poate fi atinsă o doză de progres (sau chiar în măsură mai mare) pentru absolut orice persoană. Noi nu suntem interesați de „vindecare”, ci mai degrabă noi suntem interesați să ne adâncim compasiunea față de noi înșine pentru suferința originară de care încă fugim și auto-compasiune față de toate aceste mecansime/strategii auto -distructive de apărare pe care le folosim în viață pentru a evita durerea aceea primordială. Mantra noastră este „Desigur” (n.r. că așa acționez), care este opusul vinii și rușinii. „Cum ar fi putut fi diferit?”. „Avand în vedere concluzia primordială pe care am construit-o despre viață și relații, nu am avut altă opțiune decât apărarea.” Dar acum, când avem la îndemână o nouă opțiune pentru a înțelege și onora durerea și strategiile de apărare, poate poți începe să faci noi alegeri în relații. Și, desigur, odată ce facem un pas înapoi  că să observăm acest joc complex, prin ochii compasiunii și acceptării, noi de fapt începem să ne schimbăm. Dacă încă mai poți să respiri, ai încredere în mine, că poți să te schimbi.

Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare? Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Mulțumesc pentru interviu, prof. Kent Hoffman!

Kent: Mulțumesc pentru aceste întrebări minunate. Sper ca răspunsurile acestea succinte să fie de ajutor cititorilor. 

de Iulia Sima

Mai multe detalii despre înscrierea la cursul Core Sensitivities pe pagina de Facebook Adaptari de personalitate cu rol defensiv (Core Sensitivities) - BUCUREȘTI

Core Sensitivities, un seminar sustinut de Kent Hoffman - Cluj

De asemenea, nu uitati de invitatia oferita de Garbo.ro să participați la seminarul mindfulness de o zi: Tenderness at the Core -BUCUREȘTI

Foto homepage: Shutterstock/  Elena Ray


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri