Timiditatea are si o componenta genetica pentru ca temperamentul bebelusului il poate predispune sa reactioneze intr-un fel sau altul la situatii noi, dar are si o componenta care deriva din mediu, pentru ca mediul este responsabil de modelarea caracterului copilului.

Cum sa cresti increderea in sine a copilului

Conceptul de „incredere in sine” pare unul larg si greu de „contabilizat”, de cuantificat. Cum anume fac sa cresc increderea in sine a copilului meu? Asa cum spuneam mai devreme, invata-l lectia increderii, fa-l responsabil. Cand e micut, fa-l responsabil de lucruri marunte (poate de animalulul lui de plus, poate de papusa preferata etc). Ofera-i atentie, adica asculta-l atunci cand are ceva de spus, asculta-l cu atentie si da-i un raspuns. Iubeste-l, iubeste-l, iubeste-l!

In toata aceasta iubire, pune limite clare si ferme. Indiferent de varsta, ca e mic sau ca e mare, scoate in evidenta punctele tari ale copilului (un exemplu ar fi sa-l lauzi, pur si simpul, in fata prietenilor si sa spui ce lucruri extraordinare poate el sa faca, sau cat e de bun in X lucru. Copilul se va simti grozav!) si incurajeaza-l in permanenta! Incurajeza-l sa incerce ceva nou ori de cate ori are ocazia sau fii tu primul care da tonul. Nu compara merele cu perele, cu alte cuvinte, nu-l compara cu niciun alt copil, pentru ca frumusetea Universului este ca suntem unici, iar situatiile de viata sunt particulare, astfel ca o comparatie cu un alt copil nu este deloc justa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Te poti juca cu animalele de plus, ii poti construi o poveste in care sa-l inveti sa-si recunoasca emotiile si sa recunoasca si emotiile celorlalti.

Timiditatea poate fi invinsa, astfel ca iti recomand sa fii atat antrenorul, cat si coechipierul copilului tau in acest drum!

Mirela Tiganas
Psiholog clinician specialist
Psihoterapeut
0751.291.115
www.psymind.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri