Iata cateva sfaturi care te pot indruma sa iti ajuti copilul sa isi promoveze o stima de sine sanatoasa:

Parintii sunt cele mai importante persoane care le pot cultiva copiilor o stima de sine crescuta. Aceasta presupune cunoasterea propriei valori si increderea in fortele proprii si va face, cu siguranta, diferenta intre frustrare si satisfactie, intre excelenta si mediocritate. Copiii cu o stima de sine scazuta au tendinta de a fi extrem de critici, ezita in a-si asuma provocari de frica esecului, care le-ar confirma, eventual, proasta imagine pe care o au despre sine, nu prezinta toleranta la frustrare si simt ca sunt nedemni de dragostea parintilor. Aceste lucruri au tendinta de a se corela, pe viitor, cu numeroase tulburari, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarile de alimentatie si abuzul de substante. Iata cateva sfaturi care te pot indruma sa iti ajuti copilul sa isi promoveze o stima de sine sanatoasa:

1. Cultiva-le stima de sine fiind tu insuti/insati un exemplu pentru ei

Foto: kozirsky / Shutterstock.com

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Caria dentară – ce este și cum se tratează

Copiii reflecta foarte bine starea generala de spirit a parintilor, fiind extrem de atenti si folosindu-si parintii drept un model de comportament si o oglinda a propriilor sentimente. Prin urmare, daca tu, ca parinte, ai dificultati in ceea ce priveste stima de sine si iti manifesti aceste dificultati verbal sau faptic, sunt sanse foarte mari ca si copilul sa o faca, la randu-i. Nu este niciodata prea tarziu sa iti cresti stima de sine si abilitatea de a fi un model pentru propriii copii. Daca ai nevoie de ajutor, apeleaza la un psihoterapeut, care te va indruma sa faci fata provocarilor vietii (inclusiv ale vietii de parinte) si te va ajuta sa reinveti sa te iubesti mai mult.

2. Ajuta-ti copilul sa isi exprime sentimentele si inlatura-i falsele convingeri

Atat in situatii conflictuale, cat si in situatii in care se simte entuziasmat, invata-l sa isi exprime sentimentele, in asa fel incat sa se familiarizeze si sa le poata recunoaste si verbaliza pe viitor cu mai multa usurinta. Atunci cand are tendinta sa isi exprime in mod negativ anumite convingeri despre sine insusi (“Sunt un prost” sau “Nu o sa fiu niciodata bun la asta”), incurajeaza-l sa vada situatia in mod diferit (“Ce motive ai cand spui ca esti prost? O nota proasta nu te face sa fii prost! Si, in afara de asta, esti atat de bun la atatea alte lucruri!”)

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Bacalaureat 2023. Perioada de înscriere la examen, prelungită cu cinci zile

3. Asigura-i un mediu sigur, cald si iubitor in care sa creasca fericit

O familie si un camin in care sa se simta ocrotit, iubit si inteles constituie o parte esentiala a a procesului de crestere armonioasa si ii asigura o stima de sine crescuta. In plus, asigura-te ca relatiile copilului cu cei din jur, familia extinsa, colegii de scoala, prietenii de joaca respecta anumite standarde de siguranta, atat fizica, cat si emotionala.

4. Lasa-l sa isi asume anumite riscuri si sa ia (cand este cazul) propriile decizii

Pentru parinti poate fi extrem de dificil sa faca un pas in spate si sa isi vada copilul esuand, insa este foarte important sa isi lase copiii sa isi asume riscuri si sa profite de oportunitati, pentru a-si putea dezvolta o stima de sine crescuta. Aceasta, alaturi de increderea in propriile alegeri ii vor determina sa invete abilitatile necesare pentru a-si rezolva problemele. In plus, trebuie sa inteleaga ca esecul si succesul nu le reflecta valoarea, mai ales in ochii parintilor. Esecul nu este decat o oportunitate de a invata si de a creste, iar copiii cu o stima de sine crecuta invata acest lucru foarte devreme in viata.

Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Foto homepage: Sergey Peterman / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri