22 August 2014 publicat în Psihologie 1 share-uri

Convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
www.oanapopescuargetoia.ro

_________

Convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine. Convingerile puse in functiune cu ajutorul unor procese cognitive, precum disonanta cognitiva si perceptia selectiva ne formuleaza perspectiva “adevarului” despre lume.

Hai sa exploram putin mai in profunzime si sa luam urmatorul exemplu:

Foto: Atitudine pozitiva, Shutterstock

Convingere: “Oamenii sunt periculosi si ma vor rani”

Perceptia selectiva: este foarte probabil sa te intalnesti cu multi oameni prietenosi, totusi tu nu iti vei da seama de aceasta pentru ca esti convins ca oamenii sunt periculosi. Imediat ce se va ivi o confruntare sau cineva face ceva rau (dupa parerea ta), atunci iti vei spune: “Stiam eu”.

Kudika Tarot

Disonanta cognitiva: in exemplul de mai sus nici macar nu se stie daca o persoana este sau nu cu adevarat periculoasa – sau pur si simplu isi prezinta propria perspectiva despre viata si isi doreste sa-si impuna propriul interes si actioneaza in acelasi stil cu al tau. In general, oamenii foarte rar purced cu buna stiinta la a-i rani pe ceilalti si, prin urmare, rareori sunt cu adevarat periculosi. Apoi sunt toti oamenii periculosi? Dar daca ai experimentat experiente in copilarie sau mai tarziu, care te-au facut sa crezi ca este nevoie sa te protejezi, pentru ca altfel poti fi ranit, atunci aceasta convingere este confirmata si reconfirmata mereu in viata ta. Pana iti constientizezi convingerea.

In functie de numarul, dar si de calitatea convingerilor putem ajunge la perceptii foarte diferite despre aceeasi situatie. Puternice convingeri pozitive pot avea la fel de bine, atat consecinte pozitive cat si negative pentru persoana in cauza. Sa crezi ca “toti oamenii sunt buni” te poate ajuta in formarea cu usurinta a relatiilor, dar in acelasi timp te poate pune intr-o pozitie vulnerabila pentru ca nu mai esti capabil sa citesti semnele subtile ale unui eventual pericol – convingerea functioneaza ca o bariera.

Citeste si:
Jupiter în conjuncție cu Chiron –  o conjuncție rară care are loc o...
Jupiter în conjuncție cu...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri