22 August 2014 publicat în Psihologie 1 share-uri

Convingerile sunt afirmatii produse de mintea noastra pentru a da sens si semnificatii despre tot ce exista in jurul nostru, inclusiv despre noi insine.

Deoarece mintea noastra este construita sa confirme informatia deja detinuta (convingerile), iar partea noastra constienta primeste doar o mica fractie din informatia ce ne inconjoara, convingerile au o influenta puternica in perceptia noastra asupra realitatii. In acord cu aceste lucruri, realitatea noastra este inconstient transformata si reinterpretata.

De aceea, spre exemplu, poti vedea cum in aceeasi situatie unii oameni sunt multumiti de performanta lor, in timp ce altii cred ca a fost doar o intamplare, sau au avut noroc.

In alte situatii, noi suntem cei care in mod inconstient influentam mediul din jurul nostru. Daca spre exemplu ne asteptam la comportamente rele din partea celorlalti, ca in convingerea “oamenii ma vor rani”, atunci in mod inconstient inca de la inceput prezentam si noi o atitudine ostila (anticipare negativa). Pe de alta parte, daca avem aceasta convingere si oamenii s-au purtat frumos cu noi intr-o anumita situatie, atunci tindem sa consideram intamplarea ca pe o exceptie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Convingerile bune ne ajuta sa avem mai multe alternative din care sa alegem, in timp ce convingerile mai putin bune ne limiteaza si reduc numarul alegerilor posibile. De aceea este folosit atat de des termenul de “convingeri limitative”.

Multe dintre convingerile pe care le detinem sunt practice si folositoare, posibil chiar majoritatea. Insa convingerile limitative sunt cele care ne restrictioneaza optiunile si dezvoltarea.

Sa luam exemplul subiectului bani:

• Mai bine sarac si cinstit

• Sa iti doresti bani este ceva gresit

• Banii strica caracterul

• Ca sa ai multi bani trebuie sa fii necinstit

Exemplele de mai sus reduc semnificativ posibilitatea de a alege. Nu uitati, atunci cand avem o convingere, aceasta reprezinta realitatea pentru noi. Altceva nu mai este posibil. Adica, daca crezi ca pentru “ a avea multi bani trebuie sa fii necinstit”, atunci fie eviti sa iti asumi riscuri si sa explorezi posibilitatile de a mari o sursa de venit, fie aceeasi convingere te impinge sa cauti doar cai mai putin cinstite de a face bani, pentru ca esti convins ca asa trebuie.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri