28 Iulie 2014 publicat în Psihologie 12 share-uri

Infidelitatea este privita recent ca un simptom al deconectarii atat emotionale, cat si fizice in cuplu. Iubirea cere reasigurari si atingeri. Cele mai multe conflicte in cuplu sunt de fapt proteste legate de detasarea partenerilor si lipsa de comunicare. Sub aceasta forma de expresie a frustrarii, partenerii sunt de fapt disperati sa stie: Mai esti acolo pentru mine?

Tipuri de infidelitate

Tradarea apare in forme diferite – nu este neaparat limitata la contact sexual cu o persoana care nu este partenerul stabil. Include aventuri de o noapte, conexiuni strict emotionale stranse (foarte discutabile), flirturi constante, relatii discutabile cu fostii parteneri.

Infidelitatea afecteaza in mod fundamental simtul realitatii si increderii persoanei care a fost tradata, siguranta, si imaginea de sine. Descoperirea infidelitatii este urmata de anxietate, depresie, dificultati de alimentatie si somn, probleme cognitive, de functionalitate generala. Efectele la nivel general se aseamana cu cele de Sindrom Post Traumatic, la o scara mica.

Un fel de cultura a aventurilor de o noapte

Sunt din ce in ce mai multi adulti ce se angajeaza in relatii cu termen de expirare bine delimitat, ocazionale, bazate pe conexiune sexuala. Ma intreb care sunt consecintele la nivel emotional ale acestui fel de relationare?

Reprezentarile populare din media, atat de expuse din punct de vedere sexual, ne duc la o desensibilizare a valorii intimitatii de fapt. Nuditatea devine atat de accesibilia, in carti, reclame, sexul vinde, versurile melodiilor de vara, toate acestea de fapt promoveaza sexualitatea permisiva.

Relatiile bazate pe ocazie, intalniri scurte lipsite de conexiune emotionala, lipsa de intimitate, au castigat teren in ultimii zeci de ani in fata curtarii si intregului proces de a construi o relatie romantica.

Mai exista fidelitate si loialitate?

Viata moderna ne pune in fata diverselor modalitati de a trada partenerul: sms, mesaje directe sau clare, aventuri amoroase. Cu siguranta pare ca monogamia este pe cale de disparitie. Avem parte de flirturi extinse, mai mult sau mai putin nevinovate; intalniri de pranz aparent platonice cu persoane despre care nu imartasim partenerilor de viata, si multe actiuni care se afla cumva la granita fidelitatii, ca si cum relatiile de acasa sunt testate.

Intreaba si tu in jurul tau si vei vedea. Eu am intrebat despre aceste zone gri are relatiilor care ne inconjoara, in afara relatiei stabile; am intrebat ce anume se califica ca fiind flirt si ce anume depaseste limita.

Logica ne sugereaza ca in fata numeroaselor oportunitati si modalitati usoare de a ne putea conecta, exista cel mai mare grad de infidelitate de pana acum. Muncim si calatorim mai mult, ceea ce inseamna ca suntem deseori departe de camin si de partener. Mediul in continua evolutie al tehnologiei ne ajuta sa fim conectati uneori obsesiv si continuu, cu mult mai multi oameni. Asta inseamna ca simpla definitie a fidelitatii trebuie extinsa. In felul acesta ne intalnim cu infidelitati emotionale care se afla in crestere; aventuri care se intampla online; relatii intense cu mare confuzie in privinta granitelor de prietenie care se intampla online, si infloresc in acest mediu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri