12:07, 25 Iulie 2014 publicat în Psihologie 35 share-uri

Cu cat devenim mai competenti in a face fata provocarilor vietii, cu atat gasim ca responsabilitatea fata de sine este mai usoara si mai natural de practicat.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
www.oanapopescuargetoia.ro

_________

Citeste si:
“Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” – un program despre...
“Gustă cu atenție. Bucură-te...

„Invaluita in blanuri, o bogatasa a unei mari metropole iesea gratioasa din limuzina ei. In urma ei, fiul sau in jurul varstei de 10 ani este carat pe o perna uriasa de catifea de catre patru servitori. Trecatorii, opriti sa priveasca acest spectacol al fastului si bogatiei nu se pot abtine sa nu simta totusi compasiune pentru baiatul cel bogat carat de servitori. Un domn mai indraznet ii striga bogatasei: „ Oh, doamna, sarmanul dumneavoastra fiu nu poate sa mearga!”. „Bineinteles ca poate sa mearga!!! Dar slava Domnului ca nu este nevoit sa o faca!” – i-a raspuns plina de emfaza femeia intorcandu-se admirativ catre fiul sau.”

Din copilarie dorinta noastra interioara este sa “ne putem vedea” cum facem “ca lucrurile sa se intample”. Aceasta este bucuria si incantarea unui copil mic atunci cand reuseste sa faca sa se intample ceva. Dorinta intriseca de a influenta semnificativ, in sensul schimbarii, mediul extern - cum stralucesc ochii unui copil cand ii spunem sa apese el comutatorul pentru lumina si vede ca aceasta se aprinde ca rezultat al actiunii lui?! Inca cautam sa producem aceasta incantare in noi si la varsta adulta, iar nevoia noastra profunda a competentei personale poate fi indeplinita si prin intelegerea si dezvoltarea abilitatii noastre de a fi eficace in actiunile noastre.

Citeste si:
Grupul Lavazza anunță planul de a avea o amprentă de carbon neutră...
Grupul Lavazza anunță planul...

Foto: Femeie matura fericita, Shutterstock

Cu cat devenim mai competenti in a face fata provocarilor vietii, cu atat gasim ca responsabilitatea fata de sine este mai usoara si mai natural de practicat.

Aproape in fiecare dintre noi exista o constiinta a faptului ca o expresie naturala a maturitatii este auto-responsabilitatea. Dovada o reprezinta expresia noastra de adult vis-a-vis de un anumit comportament al altui adult: „ ce copilarie” sau „ e imatur”.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri