Frica de IUBIRE: 7 motive puternice care ne fac sa evitam cea mai calda imbratisare

12:05, 7 Mai 2014 publicat în Psihologie

Fie ca suntem constienti sau nu, multi dintre noi suntem foarte speriati de ideea de a fi indragostiti. Cu totii ne-am construit anumite mecanisme de aparare care ne-ar putea proteja de suferinta. Aceste mecanisme ne ofera o iluzie falsa a sigurantei si securitatii si ne impiedica sa gasim acea apropiere pe care ne-o dorim cu adevarat.

Ce mecanisme provoaca frica de intimitate?

De exemplu, in jurul meu vad des oameni foarte deosebiti, valorosi prin individualitatea lor, totusi, in mod destul de straniu, majoritatea singuri, desi ar fi la varsta tocmai potrivita sa se bucure de toate darurile unei relatii. Singuratatea este asumata si chiar glorificata. In ciuda zambetului si detasarii, in adancul sufletului lor, parca intuiesc ceva… Ce ii opreste pe acesti oameni sa gaseasca si sa pastreze dragostea pe care o doresc?

Revista online de specialitate Psychologytoday.com elucideaza aceasta problema:

Citeste si:
Startarium își relansează platforma educațională și anunță noi...
 Startarium își relansează...

1. Dragostea adevarata ne face sa ne simtim vulnerabili

O noua relatie este un teritoriu nestiut si majoritatea dintre noi avem frici naturale de necunoscut. A-ti permite sa te indragostesti inseamna sa iti asumi un adevarat risc. Punem o mare doza de incredere in aceasta persoana, o lasam sa ne afecteze, ceea ce ne face sa ne simtim expusi si vulnerabili.

Iar mecanismele noastre de aparare sunt provocate. Orice obisnuinta pe care o aveam si care ne ajuta sa fim concentrati si atenti incepe sa se spulbere. Incepem sa credem ca vom suferi cu atat mai mult cu cat iubim.

2. O noua dragoste ne trezeste amintirea ranilor vechi

Atunci cand intram intr-o noua relatie, nu prea suntem constienti de felul cum si-a lasat amprenta istoria personala asupra noastra. Modurile in care am fost raniti in celelalte relatii, incepand din copilarie, are o mare influenta asupra felului cum percepem pe oamenii de care ne apropiem si de asemenea, modul cum ne comportam in relatiile noastre romantice. Dinamicile vechi si negative ne fac sa ne simtim ingrijorati cu privire la a ne deschide din nou, in fata cuiva. Ne tinem la distanta de intimitate, fiindca ne aminteste de suferinte vechi, de pierdere, de furie si respingere. Iubirea este asociata si cu durerea, durerea de a fi ramas fara iubire… in trecut.

Citeste si:
Sindromul Peter Pan la maturitate
Sindromul Peter Pan la...

Foto: Shutterstock.com; padure, frica, fata, fata in padure

Foto homepage: frica, cuplu, teama, camp deschis


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri